Правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи

...
Правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи
Коментари Харесай

Предпоследно: ЦИК трябва да купи машини, ще се гласува и на хартия |

Правната парламентарна комисия разпореди на Централната изборна комисия да купи или да наеме машините за гласоподаване. В секциите над 300 души, с изключение на с машини, както е по закон в този момент, ще се гласоподава и с хартия. Това реши правната комисия на Народното събрание, която гледа на второ четене измененията в Изборния кодекс. Превръщането на концепциите за промени в закон ги дели единствено едно гласоподаване в пленарна зала.

Да участват на съвещанието не бяха позволени изборният специалист Антоанета Цонева (Демократична България) и Мая Манолова. И Манолова, и " Демократична България " са дали предварителни поръчки, че желаят на вземат участие на съвещанието, с цел да изразят позицията си. Въпреки това не бяха позволени. " Не бяхме позволени по една единствена причина – че съвещанието щяло да е онлайн. Ние не желаеме да слушаме, а да изразим позицията си. На нас по всевъзможен метод ни се пречи да установим връзка с депутатите, които ще гласоподават изборни правила, които по наша оценка са най-лошото допустимо, което може да се направи за българските избори ", сподели Антоанета Цонева от обединяването в живо лъчение във Facebook.

Мая Манолова също се оплака, че не са ѝ разрешили да влезе на съвещанието. През 2014 година, до момента в който още беше народен представител от Българска социалистическа партия, точно тя сътвори напълно нов ИК. Тя също се включи онлайн пред постройката на някогашния партиен дом. Председателят на комисията Анна Александрова от ГЕРБ изясни, че до това се стигнало поради противоепидемични ограничения, с цел да не се препълвала залата.

Заради уговорката ЦИК да обезпечава машините през идните избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като сподели, че това не би трябвало да бъде ангажимент на Комисията. 

Преди година депутатите бяха решили на идващите парламентарни избори да се гласоподава единствено с машини в секциите с над 300 души. Само депутатите на Българска социалистическа партия поддържаха да остане сегашният вид единствено с машинно гласоподаване.

Предложенията на ГЕРБ за нови правила за избор на Велико национално заседание не събраха болшинство при разискването на вторo четене на измененията в Изборния кодекс. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи считат, че не би трябвало да се привиква Велико национално заседание, защото то не може да реши нито един от проблемите, които сега занимават страната, а " Обединените патриоти ", тъй като са срещу предлаганата смесена изборна система 200 мажоритарни и 200 пропорционални депутати, която, съгласно съдружен сътрудник на ГЕРБ, ще ощети дребните партии.

Анна Александрова, ръководител на правната комисия сподели, че не е сюрпризирана от тази позиция, защото тя е авансово декларирана. Този въпрос ще бъде отворен още веднъж в пленарната зала, когато е допустимо да има друго съответствие на гласовете и тази система да мине. Ако обаче това не се случи и в случай че се стигне до привикване на Велико национално заседание, ще би трябвало да се гласоподава по старите правила - т.е. с пропорционални листи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР