Правната комисия в парламента ще гледа утре на второ четене

...
Правната комисия в парламента ще гледа утре на второ четене
Коментари Харесай

Всички партии с текстове за промени в Изборния кодекс


Правната комисия в Народното събрание ще гледа на следващия ден на второ четене измененията в Изборния кодекс. Всички партии без „ Воля “ са внесли свои оферти сред двете четения.

ГЕРБ се отхвърлят от концепцията си да има опция изборите за Велико Народно заседание да се организират в два дни. Но пък упорстват на текстовете за мажоритарен избор на половината от депутатите във Велико народно събрание. ГЕРБ към момента нямат необходимаха поддръжка за привикване на Велико Народно заседание. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи към този момент оповестиха, че са твърдо срещу, а без тях няма по какъв начин да се съберат нужните 160 гласа.

ГЕРБ обаче не се отхвърля от желанието си да трансферира напълно отговорността за машинния избор на ЦИК. Това предложение стана причина към този момент някогашният ръководител на ЦИК Стефка Стоева.

В настоящия Изборен кодекс е записано, че в секциите в страната с над 300 гласоподаватели би трябвало да се гласоподава единствено с машини. С импортирания предишния месец план ГЕРБ предлага в тях да може да се гласоподава и с бюлетини.

Основната част от предложенията на ГЕРБ сред двете четения е отдадена на изборите за Велико Народно заседание. Идеята на ръководещите е то да бъде определено посредством смесена изборна система – 200 депутати посредством симетричен избор и 200 депутати с мажоритарен избор. Между двете четения от партията са развили по-детайлно концепцията си.

От текстовете се тазбира, че мажоритарният избор ще се организира в един тур. Очакванията, че както при президентските и кметските избори, този избор ще се организира в два тура, не се оправдаха. Това значи, че сред първия и втория в даден регион няма да има балотаж.

Поправките плануват един претендент да може да е по едно и също време и в пропорционалната листа, и мажоритарен претендент на дадена партия. ГЕРБ предлага, в случай че той бъде определен и по двата метода, да заеме мястото си като мажоритарно определен, а на негово място от пропорционалната листа да влезе идващия.

НФСБ не споделят концепциите на ГЕРБ за смесена система при избора на Велико народно събрание. есена система. Партията на Валери Симеонов оферират депутатите за Велико Народно заседание да се избират единствено съразмерно.

Българска социалистическа партия са безапелационни в настояването си единствено за машинно гласоподаване, без повтаряне с хартиени бюлетини. Социалистите оферират на идните избори в секциите в страната с над 300 гласоподаватели да се гласоподава единствено с устройства, както е записано и в настоящия Изборен кодекс.

От левицата желаят също Министерският съвет да носи отговорност за придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на машините. Те оферират още тестването и узаконяването на устройствата да ще може да се реализира от ДАНС. Българска социалистическа партия също упорстват изборите за Велико народно събрание да са единствено по пропорционалната система.

От Движение за права и свободи също са внесли оферти сред двете четения. Текстовете на процедура преповтарят отхвърления при започване на месеца техен законопроект, обвързван с висок предел на преференциите и агитирането на майчин език.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР