Правната комисия в парламента прекъсна за втори път днес заседанието

...
Правната комисия в парламента прекъсна за втори път днес заседанието
Коментари Харесай

За втори път правната комисия прекъсна обсъждането на Закона за извънредното положение

Правната комисия в Народното събрание прекъсна за повторно през днешния ден съвещанието си, на което разисква на второ четене проектозакона за изключителното състояние. Дадена бе 20 минути отмора.
По-рано, под предлог да не се струпват доста хора на едно място, публицистите бяха отстранени от съвещанието. 
Народният представител от Българска социалистическа партия Явор Божанков съобщи на брифинг пред медиите, че работата на правната комисия, която през днешния ден би трябвало да гласоподава на второ четене Закона за ограниченията по време на изключително състояние, би трябвало да се прекъсне.
Причината съгласно него е, че отчетът с промени към закона не е добре спретнат. И до момента в който не се изяснят всички оферти от парламентарните групи, работата на комисията би трябвало да се прекъсне.
" Никой от народните представители не знаеше какво гласоподава ", уточни Божанков. Той добави, че левицата ще поддържа потребните за обществото ограничения в закона.
По-рано, към 14 ч. комисията прекъсна съвещанието си за повече от час по предложение на правосъдния министър Данаил Кирилов, с цел да може да се направи класификация на отчетите по закона и направените оферти към него от парламентарните групи.
Филип Попов от Българска социалистическа партия показа някои от предложенията за промени в законопроекта на левицата. Сред тях са ограничения за битка със спекулата и включването на частните лечебни заведения в битката със болестта.
Той добави, че сред първо и второ четене от ГЕРБ са пренаписали закона - " от заглавието до преходните и заключителни разпореждания ".
От последния вид на проектозакона отпадат наказванията за лекари, които отхвърлят да окажат помощ на болен при зараза.
Променят се текстовете, свързани с компенсирането на служащите и чиновниците при прекратяване на работа.
В член 2 по предложение на ГЕРБ свен по закона за здравето и за отбрана от бедствия, министърът да може да вкарва и други противоепидемични ограничения. В член 3 остава да не се стопират единствено периодите в наказателното произвеждане.
Очаква се депутатите да възобновят съвещанието на комисията.
Вижте още:
Дефектите на новия закон за изключителното състояние: Един по един и с хрумвания да се поправят
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР