Правната комисия в парламента обсъди предложенията при тежки престъпления срещу

...
Правната комисия в парламента обсъди предложенията при тежки престъпления срещу
Коментари Харесай

Ограничават опцията за съкратено съдебно следствие

Правната комисия в Народното събрание разиска предложенията при тежки закононарушения против личността и кратко правосъдно разследване след признания, присъдите да се понижават по-малко. Предложенията за законодателни промени пристигнаха след поредност от митинги, провокирани от понижаване на присъди с една трета след признание на виновност при тежки закононарушения.

Главният прокурор съобщи, че поддържа съкратеното правосъдно разследване в случаите на съзнателно ликвидиране и нанасяне на тежка телесна щета. Според висши съдии обаче това може да забави правосъдни процеси. Причината? Това са едни от най-трудните и тежки каузи, те са и най-трудно доказуеми, в случай че се стигне до там, че няма задоволително безапелационни доказателства.

Първоначално за анулацията на съкратеното произвеждане бяха единствено Българска социалистическа партия, "Обединените патриоти " и "Воля ". ГЕРБ бяха срещу и предлагаха то да бъде лимитирано и да се разпорежда на съдията да преценя за всеки съответен случай.

На съвещанието на правната комисия обаче се появи основният прокурор Сотир Цацаров, който сподели, че поддържа протестиращите. Така концепцията на опозицията също беше подкрепена от ГЕРБ и мина в комисия.

"Ние считаме, че ограничението на приложното поле на съкратеното правосъдно разследване изрично следва да бъде признато ", сподели Цацаров.

"Трябва да бъде признато не по популистки съображения, даже не заради обстоятелството, че са се натрупали във времето случаи, които демонстрират несправедливостта на настоящата наредба, а тъй като в най-общ проект би трябвало да изберем сред две полезности. Едната от тях е провеждането на наказателното произвеждане в рационален бърз период, а другата е публичното възприятие за правдивост ", съобщи още Цацаров.

По-рано през днешния ден имаше митинги пред постройката на Народно заседание. Там участваха родственици на жертви на тежки закононарушения. След това хората бяха позволени и по време на комисията. Разказите им бяха извънредно прочувствени, чуха се апели за промени в правосъдната система. Според тях законодателните промени ще сложат завършек на бруталните убийства и възприятието за безотговорност. Те заплашиха с гражданско непокорство, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР