Правната комисия в Народното събрание гласува промените в Гражданския процесуален

...
Правната комисия в Народното събрание гласува промените в Гражданския процесуален
Коментари Харесай

Правната комисия в НС гласува промените в ГПК, които правят заповедното производство електронно


Правната комисия в Народното събрание гласоподава измененията в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които вършат заповедното произвеждане електронно. Така формалният цифровизиран дубликат на изпълнителния лист ще може да бъде публикуван единствено един път на хартия. Предложението бе направено от предходния правосъден министър и в този момент народен представител от " Демократична България " Надежда Йорданова, съобщи Българска телеграфна агенция.

Дигитализирани стават и актовете на съда.

По този ред от Граждански процесуален кодекс се преглеждат претенции за отсъждане на вземания, които длъжникът не оспорва. Това са едни от най-често срещаните случаи, разказани в кодекса. Според статистиката от 2020 година правосъдната система у нас е гледала над 106 000 сходни каузи.

Длъжникът въпреки всичко ще може да прави дейности и на хартия. Заявленията за заповед за осъществяване също ще се подават електронно по адреса на заявителя. Това към този момент ще става до който и да е областен съд. Използването на електронни услуги ще улесни страните и ще разтовари съда, написа в претекстовете към текстовете на законопроекта.

Текстовете през днешния ден бяха гласувани на първо четене и отиват за разискване в пленарната зала. Подкрепа за тях бе изразена от съдийската общественост, Министерството на правораздаването и Висшия правосъден съвет.

Част от депутатите показаха противоречие с някои текстове, по тази причина сред първо и второ четене ще има работна група.

Правната комисия ще гледа и на второ четене текстовете в Закона за правната помощ. Той е част от Плана за възобновяване и резистентност. Предвижда се даването на правна помощ в извънсъдебни производства и в процедури за извънсъдебно решение на разногласия като се уголемява кръгът от лицата със характерен профил, имащи достъп до системата за правна помощ. Хората, които имат право на нея, няма да заплащат и правосъдни такси и разходи по цивилен, административни и наказателни производства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР