Правната комисия прие на първо четене Законопроекта за противодействие на

...
Правната комисия прие на първо четене Законопроекта за противодействие на
Коментари Харесай

Законът за КПКОНПИ мина на първо четене в правната комисия на парламента

Правната комисия одобри на първо четене Законопроекта за противопоставяне на корупцията. Това се случи с поддръжката на 14 народни представители от „ Продължаваме промяната “, „ Българска социалистическа партия за България “, „ ИТН “ и „ Демократична България “, срещу бяха четирима, а трима се въздържаха.

Законопроектът за противопоставяне на корупцията разписва разделянето на КПКОНПИ на два обособени органа - Комисия за лишаване на нелегално добито имущество и Комисия за противопоставяне на корупцията. Също по този начин се планува да има проверяващи инспектори, които ще могат да правят предварителни инспекции и следствия по реда на Наказателно-процесуален кодекс, както и ще имат право и на служебно оръжие.

Обособяването на две комисии разрешава фокусиране, надграждане и задълбочаване в работата, а основаването на проверяващ контрольор е в отговор на „ основни дефицити в активността по следствие на корупционни закононарушения “, показват вносителите Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната “ и група народни представители. 

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС уточни, че планът съставлява единствено делене на КПКОНПИ на две. Тя дефинира разделянето като „ нескопосано “ и означи, че промяната в комисията ще спре за известно време опцията да се проверяват корупционни закононарушения, поради доста въпроси по използването на законопроекта, в случай че остане в този му тип. Захариева уточни голям брой пропуски в законовите оферти, като означи че няма условия за професионална подготовка за проверяващите инспектори. „ Трябва съществено да се пренапише законопроектът, всички разпореждания свързани с администрацията и проверяващите инспектори “, добави тя.

От Демократична България означиха значимостта на проверяващия детайл на Комисията за противопоставяне на корупцията, заложен в законопроекта, който в сегашната Антикорупционна комисия липсва. И обявиха своята поддръжка към препоръчаните промени.

„ Противодействието на корупцията е приоритет на всички, само че битката с корупцията не е по силите единствено на една политическа партия, пък било и тя с най-голямата парламентарна група. Затова поддържаме, всички, концепцията за противопоставяне на корупцията, както и оферти нов законопроект “, разяснява Андрей Михайлов от „ ИТН “. Според него по този законопроект има доста работа – „ ще поставим всички старания в тази тенденция, с цел да се получи прекрасен законопроект “.

Пред медиите Михайлов разяснява, че Има Такъв Народ поддържа разпоредбите за избор на ръководител на сегашната КПКОНПИ. Той означи, че при диалозите сред Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ за поддръжка за сформиране на държавно управление не са обсъждани нито лични кандидатури за Министерски съвет, нито други.

Във връзка със Законопроекта за противопоставяне на корупцията той съобщи, че стремежът е да има добър нормативен акт. „ Ако приемем акт, който не е качествено направен, се подлагаме на риск да бъде нападнат в Конституционния съд и разгласен за противоконституционен. Това ще бъде най-трагичният резултат за антикорупционното законодателство “, сподели Михайлов.

На днешното си съвещание, народните представители от правната комисия одобриха на второ четене плана за промени в Закона за правосъдната власт по отношение на организацията на работа на европейските делегирани прокурори у нас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР