Правната комисия на Народното събрание отложи разискванията по шест законопроекта

...
Правната комисия на Народното събрание отложи разискванията по шест законопроекта
Коментари Харесай

Отложиха гласуването на механизма за разследване на главния прокурор

Правната комисия на Народното събрание отсрочи разискванията по шест законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за правосъдната власт, в които се включва и предлагането за основаване на механизъм за следствие на основния прокурор.  Дебатите и гласуването на първо четене бяха отсрочени за идната сряда.



Предложението беше направено от ръководителя на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) и беше подкрепено от 16 народни представители, а шестима гласоподаваха срещу. Заседанието стартира в 15 часа, беше намерено от ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов и продължи съвсем до 21 часа, като през това време бяха изслушани позиции по законопроектите от институции и неправителствени организации.

Причината, посочена от Чолаков, да се отсрочат разискванията е, че би било добре да се сътвори работна група, която да намерения по заложени през днешния ден в дебата въпроси, както и че основният прокурор Иван Гешев категорично е изискал да бъде изслушан от народните представители ( бел.ред. Иван Гешев е на посещаване в Турция).

„ Нямаме желание да саботираме или да бавим процеса, само че бяха дадени нелоши хрумвания. Нека да обсъдим още няколко дни “, уточни Чолаков. Той добави и че разискванията биха удължили доста днешното съвещание.



Милен Матеев и Мирослав Иванов от „ Продължаваме Промяната “ и Надежда Йорданова от „ Демократична България “ се изрекоха срещу предлагането на ГЕРБ за отсрочване. Те показаха, че позицията на прокуратурата е била изслушана през днешния ден, показана от заместниците на основния прокурор и не е нужно той да бъде изслушван - неговата позиция можела да се показа и в писмен тип. Също по този начин дадоха за образец съвещанието на правната комисия за Изборния кодекс, което е било до сутринта и тогава не е имало проблем с продължителността.

Петър Петров от „ Възраждане “ съобщи, че би желал да се запознае с изказаните през днешния ден мнения, които са били доста на брой и поддържа разискванията да се проведат в различен ден.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР