Правната комисия на Европейския парламент прие с голямо мнозинство становището

...
Правната комисия на Европейския парламент прие с голямо мнозинство становището
Коментари Харесай

Емил Радев: Искаме регламентирана прозрачност относно научните изследвания, свързани с хранителната верига

Правната комисия на Европейския парламент одобри с огромно болшинство мнението по предлагането за Регламент по отношение на прозрачността и устойчивостта на оценката на Европейски Съюз на риска в хранителната верига.

Докладчик от страна на ЕНП е българският евродепутат Емил Радев. Предложението цели по-голяма и по-строго регламентирана бистрота на научните проучвания, свързани с хранителната верига, като в същото време подсигурява обективността и независимостта на същите и подкрепя научното съдействие на държавите-членки за по-добра обмяна на информация по отношение на риска.

По думите на Радев, един от главните проблеми е обвързван точно с несигурността и ненадеждността на проучванията, свързани с оценката на риска за здравето на хората, животните и околната среда в резултат на съществуването на даден артикул в хранителната верига. Като образец в това отношение може да се употребява веществото глифосат, за което месеци наред не беше ясно дали е безвредно, а в Европейския парламент се обсъждаше удължаването на неговото позволение за потребление.

Според докладчика на ЕНП, казусът в сходни случаи е, че липсва задоволително надеждна информация за всички опасности, които потреблението на дадени субстанции или артикули може да крие за здравето на хората и за околната среда.

„ Когато проблемите, свързани с сигурността на храните и продуктите, са в директна връзка с хранителната верига, то те имат голямо влияние върху доверието на потребителите, стабилността на пазара, изискванията за нововъведения, вложения и прочие Именно заради това регулаторният режим в региона на сигурността на храните би трябвало да бъде задоволително непоколебим, с цел да подсигурява надеждност и успеваемост, като в същото време предизвиква прозрачността, информираността и обмяната на данни и информация, свързани с оценката на риска сред обособените заинтригувани страни “, разяснява Емил Радев.

Според него публичният интерес би трябвало да бъде подложен над частния, само че с това не трябва да се нарушават отбраната на интелектуалните права или да се накърнява европейската конкурентоспособност.

За тази цел би трябвало да има строги правила, които да пазят както здравето на хората, от една страна, по този начин и да внимават правата по отношение на поверителността на дадена категория данни на сдруженията, когато такава е поискана и обезпечена по надлежния ред, да бъдат непокътнати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР