Правната комисия на Европейския парламент допуска предложените от Унгария, Румъния

...
Правната комисия на Европейския парламент допуска предложените от Унгария, Румъния
Коментари Харесай

Тримата нови кандидати за еврокомисари преминаха теста за конфликт на интереси

Правната комисия на Европейския парламент позволява препоръчаните от Унгария, Румъния и Франция за бъдещи еврокомисари до вербален изпит пред евродепутатите, съобщи Българска телеграфна агенция. Тримата претенденти ще се явят на чувания в четвъртък.

Целта остава идната Европейска комисия да встъпи в служба на 1 декември, уточни през днешния ден представител на новоизбрания ръководител на комисията Урсула фон дер Лайен.

През октомври Екологичен потенциал отхвърли претендентите за комисари на Париж, Букурещ и Будапеща. Унгарецът Ласло Трочани (разширяване и съседство) и румънката Рована Плумб (транспорт) не минаха стадия на разглеждане на декларациите им за спор на ползи, а французойката Силви Гулар ( вътрешен пазар, защита, космос и цифрови въпроси) беше отхвърлена по етични аргументи.

Впоследствие Унгария предложи за нов претендент дипломатическия си представител в Европейски Съюз, Румъния - евродепутата Адина-Йоана Вълян, а Франция - някогашния основен изпълнителен шеф на софтуерната компанията " Атос " Тиери Бретон.

Говорителят през днешния ден заяви, че през днешния ден Фон дер Лайен е изпратила второ писмо до Лондон с искане за английско предложение за еврокомисар. По думите на представителя до нощес, когато беше крайният период за отговор на първото писмо, не е имало реакция от английската страна.

Във второто писмо още веднъж се отбелязва, че Лондон има правно обвързване да предложи еврокомисар, и се слага период за отговор до края на тази седмица. Говорителят посочи, че до момента в който Лондон не предложи име, няма да може да се реши защо би отговарял английският еврокомисар. Броят на вероятните задания е безконечен, добави представителят.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (530)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР