Правната комисия към варненския Общински съвет обяви днес за невалидна

...
Правната комисия към варненския Общински съвет обяви днес за невалидна
Коментари Харесай

Подпискта за референдум за Морската градина във Варна бе обявена за невалидна

Правната комисия към варненския Общински съвет разгласи през днешния ден за невалидна подписката на инициативния комитет, който упорства за осъществяване на референдум за бъдещето на приморския парк в града. Мотивът за отхвърлянето е, че съгласно Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) подписите, събрани в поддръжка на референдума са под нужния най-малък брой.

Инициативният комитет, провел подписката в поддръжка на референдума, включва " Сдружение за усъвършенстване на правораздаването и администрацията – СОПА ", " Обществен център за околна среда и развиване " (ОЦОСУР), " Обединено гражданско съдружие ", " Българско сдружение за отбрана на птиците " (БДЗП) и гражданските сдружения " Зелена Варна " и " Варна диша ".

Разглеждането на подписката от Правната комисия към Общинския съвет във Варна бе в отговор на решение на Върховният административен съд от 11 януари т.г., с което ръководителя на съвета бе длъжен да го провежда.

Въпросите ,

на които жителите трябваше да отговорят в поискания от Инициативния комитет референдум бяха два: " Да доближава ли парк " Морска градина " до морето, като включва напълно крайбрежната зона от ската до морския бряг? " и " Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, само че без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища? ".

Според адвокат-довереника на Общинския съвет във Варна подписите, събрани през 2013 година са с 331 по-малко от една двадесета от жителите на града. Според него Общинският съвет не е способен да взема решение за възможното насрочване на референдума. Въпреки това разглеждането на предлагането за осъществяване на допитването е включено като единствена точка от дневния ред на изключително съвещание на съвета, планувано за идния понеделник.

Юлиан Чолаков, един от основателите на референдума, разгласи, че претекстовете, с които членовете на Правната комисия във Варна са оповестили подписката за невалидна не са нищо повече от

" търсене на опрощение ".

Според него общинския съвет може самичък да насрочи референдума, без значение от мнението на ГРАО.

" Дори и в случай че Общинския съвет във Варна " реши референдумът въпреки всичко да бъде извършен, по-късно резултатите от него още веднъж могат да бъдат оповестени за оскъдни. Всичко е въпрос на преценка на Общинския съвет ", сподели ръководителят на съвета Тодор Балабанов (ГЕРБ). Според него след вероятно отрицателно гласоподаване по време на сесията в понеделник членовете на Инициативния комитет биха могли още веднъж да апелират решението, което би довело до

безкрайна правосъдна процедура.

По време на днешното съвещание на комисията по правни въпроси във Варна председатлят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Павлин Косев също се изрече срещу референдума с претекста, че " крайбрежната алея би трябвало да се трансформира във визитна картичка на града – с атракциони, яхтено пристанище и експоцентър, с цел да притегля туристите ".

До концепцията за допитване дали Морската градина във Варна би трябвало да стига до морския бряг се стигна откакто през 2009 година тогавашния регионален шеф на Варненска област Христо Контров тихомълком продаде на " Холдинг Варна " без търг над

118 дка крайбрежен терен за към 50 евро за кв.м.

Сделката бе осъществена по гледище на тогавашния началник на организацията за вложения Стоян Сталев, а претекстът му бе, че през 2007 година холдингът, който е част от групата на " Химимпорт ", е получил за плана си " Алея Първа " на стойност 73 млн. лева документ за вложител първи клас.

Веднага по-късно се оказа, че с цел да могат да бъдат продадени, терените са деактувани от обществена в частна държавна благосъстоятелност, а вкарването на плана " Алея първа " в процедурата по Закона за поощряване на вложенията бе направило допустимо

елиминирането на възможни съперници

при продажбата на земята.

Новината за продажбата на терените стана причина няколко неправителствени организации да изискат анулация на договорката. Те нападнаха както смущаващо ниската цена на продажбата, по този начин и законността на актовете за смяна в статута на терените. Те са били преактувани от изключителна държавна благосъстоятелност в обществена от тогавашния заместител регионален шеф в нарушаване на Закона за държавната благосъстоятелност, който изисква акт на държавното управление за това, твърдяха тогава от гражданските сдружения оспорващи плана.

Последваха закани

към двама от гражданските деятели – арх. Калина Павлова и Николай Цветков, за които те оповестиха обществено.

През май 2010г. се оказа, че през главата на тогавашния районен министър Росен Плевнелиев Районната дирекция " Национален строителен надзор " (РДНСК) и основният проектант на Варна са издали пет позволения за строителство в противоречивите терени. Стигна се до там, че по този мотив Плевнелиев даже обществено изиска оставката на някогашния варненски кмет Кирил Йорданов, който единствено година по-късно ГЕРБ номинира за четвърти следващ мандат.

Проблемите с издадените позволения бяха свързани с обстоятелството, че терените, продадени на " Холдинг Варна " попадаха в

зона с наложена строителна възбрана

поради свлачищни и корозионни процеси, наложена със заповед още от служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997 година За да бъде вдигната възбраната, бе належащо първо да се извърши подсилване на терените. То обаче изисква специфичен план, настрана позволение за градеж и координиране с министъра на районното развиване и благоустройството, каквито са условията на Закона за устройство на територията.

За да отбрани договорката и издадените позволения " Холдинг Варна " извърши укрепването на терените пост – фактум, а неофициалното пояснение за това бе, че компанията е имала потребност нужда от строителните позволения като " гаранация " за възможните си вложения.

След продажбата терените, само че които би трябвало да бъде осъществен планът " Алея Първа ", бяха извадени от територията на Морската градина във Варна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР