Правна комисия в парламента реши хартиеното гласуване да бъде заменено

...
Правна комисия в парламента реши хартиеното гласуване да бъде заменено
Коментари Харесай

Правната комисия: Машинното гласуване да замени бюлетините след местния вот

Правна комисия в Народното събрание реши хартиеното гласоподаване да бъде сменено с машинно на вота след локалните избори през есента на 2019 година, съобщи организация „ Фокус “.
 Общественият съвет към ЦИК прикани да не се обезсмисля преференциалният избор  Правната комисия обезсмисли преференциите, позволи резултатите от изследвания в изборния ден
Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Правната комисия се събра на изключително съвещание през днешния ден наобед, откакто бе прекратено постоянното пленарно съвещание по второто четене на измененията в Изборния кодекс.

В почивката депутатите от комисията се събраха в една от залите в Народно събрание, с цел да дебатират зародили в хода на дебата въпроси, като преди този момент ръководителят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) разгласи, че персонално ще предложи разширение на машинното гласоподаване.

Предложеният текст от комисията планува още при европейския избор машинно гласоподаване да се организира в минимум 3000 изборни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласоподаване да бъде осъществено в минимум 6000 изборни секции. Изключения ще вършат профилираните изборни секции - тези в чужбина, на кораби, в затвори и места за задържане и преносимите изборни секции. Съгласно признатия от Правна комисия текст ЦИК ще дефинира броя и номерата на изборните секции, в които се създава машинно гласоподаване не по-късно от 12 дни след насрочване на изборите.

Очаквайте подробности
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР