Правна комисия прие на първо четене законопроектите за промени в

...
Правна комисия прие на първо четене законопроектите за промени в
Коментари Харесай

Правна комисия прие на първо четене законът „Зарков“ за промените в съдебната власт

Правна комисия одобри на първо четене законопроектите за промени в Наказателно-процесуален кодекс импортирани от Министерски съвет и „ Възраждане “.

От двата законопроекта за промени в правосъдната власт, беше признат обаче единствено този на Министерски съвет, откакто правна комисия отхвърли този на „ Възраждане “.

Десислава Атанасова, ръководителят на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили утвърди законопроектите за промени в Наказателно – процесуалния кодекс и тези за промени в правосъдната власт, импортирани от Министерски съвет и Възраждане.

„ Парламентарната група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили поредно е гласувала „ за “. В 48- то Народно събрание го направи и в комисията по правни въпроси и в пленарна зала, при отсъствието на други. Още повече, още през днешния ден може ръководителят на правната комисия да изготви отчет до ръководителя на Народно събрание, с цел да разгледаме всички законопроекти за промени в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдната власт, в утрешния ден на Народно събрание “, сподели още Атанасова. 

„ Аз ще поддържа законопроектите за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс импортирани от Министерски съвет, тъй като актуалното предложение за надзор върху основния прокурор не е противоконституционно “, сподели Йорданова и посочи, че фактическата неспособност за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници е проблем и би трябвало да бъде решен.  

Тази сесия на правната комисия не мина без престрелки сред ГЕРБ –СДС и Политическа партия – Демократична България. Мирослав Иванов от Политическа партия –ДБ съобщи, че ГЕРБ – Съюз на демократичните сили са претърпели катарзис и в този момент са се обърнали против досегашния им другар Гешев, а Десислава Атанасова посочи, че това не е катарзис, а поредна позиция.

„ С Политическа партия – Демократична България и сътрудниците, които участвахме по работни групи, поехме ангажимент за обща законодателна стратегия с точка 1 – промени в Наказателно-процесуален кодекс. Вие не бяхте там, присъстваше Лена Бориславова, а персоналните връзки сред хората допускам не са обект на комисията по правни въпроси. Ако заговорим за персонални връзки то ще бъдат наранени едни такива, в които участвате и вие и други хора от парламентарната ви група “, отвърна Десислава Атанасова.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, импортиран от Министерски съвет, се цели регламентиране на ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници, съществуването на опция углавен арбитър от Върховния касационен съд с сан на върхове арбитър да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има съображение за това, да се понижат нужните гласове във Висш съдебен съвет за събаряне от власт на основния прокурор от 17 на 13 гласа, както и да се вкара правосъден надзор при отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

„ Всички депутати на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ поддържаха законопроекта и се ангажираха със срочна работа по него - бърза. Чуха се и апели да се гледа още на следващия ден в пленарна зала. Мисля, че всички схващат какъв брой значим е законопроекта “, изясни Крум Зарков. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР