Правителството затяга правилата за пране на пари във връзка с

Правителството затяга правилата за пране на пари във връзка с ...

Кабинетът затяга правилата за пране на пари заради еврото.


Правителството затяга правилата за пране на пари във връзка с плана за действие за присъединяване на България към предверието на еврозоната (механизмът ERMII) и към Банковия съюз на ЕС.

Това става ясно от проект на финансовото министерство за промени в закона за мерките срещу прането на пари. Това са поредните изменения в нормативния акт тази година след създадената неразбория около докладването в ДАНС от страна на бизнеса и неправителствения сектор.

С поредния законопроект на МФ се въвеждат нови категории задължени лица, които трябва да изпълняват мерките срещу изпиране на пари, като идентифицират клиенти, събират информация и докладват за съмнителни или големи операции в ДАНС.

В списъка вече влизат счетоводителите и данъчните консултанти, посредниците при сделки с недвижими имоти, посредниците в търговията с произведения на изкуството, посредниците, занимаващи се с обмен на виртуални валути и др.

Проектът въвежда и забрана за разкриване или поддържане на анонимни банкови сейфове или банкови сейфове на фиктивно име.

Източник: mediapool.bg