Правителството взе решение, с което заплатите на ниво зам.-министри и

...
Правителството взе решение, с което заплатите на ниво зам.-министри и
Коментари Харесай

Правителството одобри скок в заплатите на зам.-министри и началници на кабинети

Правителството взе решение, с което заплатите на равнище зам.-министри и началници на политически кабинети ще взимат фрапантно по-високи заплати. 

Това става с промени в постановление №67 от 2010 година, в което за заплатите в бюджетните организации и действия има избрани тавани. С измененията таваните падат и заплащането ще се пресмята като % от основната месечна заплата на министрите.

Така да вземем за пример размерите на главните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър ръководителите ще бъде 85 на 100 от главната месечна заплата на министър, която е почти към 3500 лева Това значи, че зам.-министрите към този момент ще получават към 3000 лева, а не както досегашния таван от 1661 лева

Увеличение ще има и при началника на кабинета на министър-председателя. Тя ще бъде 90 на 100 от главната месечна заплата на министър или към 3150 лева До момента таванът за тази служба таванът беше 1860 лева Най-ниско ще е нарастването на заплатите при началниците на кабинетите на министрите – 80 на 100 от главната месечна заплата на министър, или към 2800 лева

Според държавното управление новата методика за пресмятане на заплатите ще " поддържа избрана подчиненост на възнагражденията в подтекста на спецификата на функционалностите им ", а средствата ще се обезпечават в границите на одобрените средства за разноски за личен състав по съответните бюджети на ведомствата. 

Причината за смяната на заплащането е съществуването на случаи, при които шефове на дирекции взимат заплати по-високи от тези на началниците си. Постановлението ще влезе в действие в деня на обнародването му в Държавен вестник. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР