Правителството влага стотици милиони в нови стадиони за футбол и

...
Правителството влага стотици милиони в нови стадиони за футбол и
Коментари Харесай

Как Виктор Орбан осинови унгарския спорт

Правителството влага стотици милиони в нови игрища за футбол и лека атлетика, плувни басейни и уреди за други спортове

Няма никакво подозрение, че спортът е политика. Неслучайно при oткриване на олимпийски игри се изсипват крале, кралици, президенти и министър председатели. Така ще бъде и следващата година в Токио. На процедура няма международен конгрес, който да събере повече величия, тъй като игрите станаха мерило за превъзходството на една нация над друга.

Току-що приключиха евроизборите и още веднъж един политик реализира най-големия триумф - Виктор Орбан. Негова партия ФИДЕС реализира забележителните 52,3% за пaртийните листа с цели 48 % пред социалистите.

Вероятно читателите свързват триумфа му с антиимигрантската политика и двойната стена на границата “направили страната най-сигурната в Европа. Икономистите несъмнено са впечатлени от “орбанономиката” и износа от 105 милиарда евро за 2018 година при безработица 3,5%, а стопански напредък - двойно по-голям от междинния за Европа. Това му даде опция да дава подарък от 33 000 евро за трето дете на осигуряващо се семейство.

Според мен обаче огромен дял в трите му парламентарни победи при смесена изборна система с по 2/3 играе спортната политика на унгарският министър председател. Тя му оказа помощ и на евроизборите. Вижте обстоятелствата.

През 2015 година унгарците схванаха, че заради финанасови усложнения Мексико няма да може да е хазаин на международното по плуване и водни спортове през 2017 година Орбан свика незабавно Народното събрание, поправя бюджета и отдели 23 милиона евро, с които в Будапеща да се построи най-модерният плувен комплекс в Европа. Унгарската столица завоюва семейството и пред препълнените трибуни в “Дуна Арена” 15 000 души видяха най-атрактивното до момента международно по плуване.Това е мнението на шефа на ФИНА. Японци и французи пристигнаха, с цел да копират залата за бъдещите им семейства на олимпиади.

Междувременно беше реновиран плувният комплекс на остров Маргит “Алфред Хайош”, кръстен на първия унгарски олимпийски първенец по плуване от 1896 година Тук бяха финалите по водна топка.

На отсрещния бряг комплексът “Кьомеди” бе освежен и там упражняваха доста от състезателите. Изцяло бе реконструиран известният открит плаж “Палатинус” с голям брой басейни, с всевъзможни води, разтривки, изкуствени талази. Също по този начин минералната баня и плаж “Дагай”, банята с открит целогодишно плувен минерален басейн “Лукач”, фамозният термален хотел на острова. Така в разстояние на 3 км от единия до другия завършек на острова сред двата моста има седем плувни комплекса.

На въпрос за какво унгарското плуване е мощно, нашият огромен гений в бътерфлая Антъни Иванов съобщи: Ами ние имаме 5, а те 20 000 басейна.

Право е момчето, Унгария е посиняла от басейни, а Будапеща е спа центърът на Европа.

Миналата година през есента, в “Дуна Арена” бе международната купа по плуване на 25 метра. Тази година се състоя и най-новият Тур на първенците по плуване, който се организира още единствено в Съединени американски щати и Китай. През август е международното по плуване до 18 години, следващата година - европейското по плуване и водни спортове, а през 2021 година - международното на 25 метра за мъже и дами.

Да видиш Пелегрини, Катинка Хошу, Белмонте, Сьострьом и Ефимова, е наслаждение за всеки фен на спорта.
 Унгария даде на света плувци като Егерсеги, Дарни, Ласло Чех и “желязната лейди” Катинка Хошу. Догодина на олимпиадата не се чудете, че ще имат нови олимпийски първенци в лицето на младите Милак Крищоф и Айна Кешей.

През 2014 година унгарското държавно управление изготви стратегия за развиване на 16 типа спорт отвън футбола, за което задели 500 милиона евро.

Ще стартира градежът на лекоатлетически суперстадион на Дунава за международното по лека атлетика навън през 2025 г.; най-хубавият гребен канал в света в Сегед, където ще се организира в края на август международното по кану-каяк (унгарците са номер едно в света сега, отпред с великата Данута Козак, потомък на Наташа Янич и Каталин Ковач).

Изгражда се съвременен най-хубав стадион за съвременен петобой (страната даде на света легендата Андраш Балцо), в градеж е тенис комплекс, на който ще идват най-хубавите тенисисти в света, както и хиподрум за осъществяване на огромни Грандпри.

Всеки маджарски треньор, дал на страната олимпийски или международен първенец, получава месечен приход от 3000 евро. “Те би трябвало да живеят прилично”, безапелационен е Виктор Орбан.

В учебните заведения започнаха да се построяват салони за спортна пукотевица. В 22 града има покрити ледени пързалки, не е за поверие, само че е реалност, че женският хокеен тим на Унгария отиде в международния хайлайф, с цел да мери сили с Канада, Русия, Чехия, Швеция, Финландия, откакто на шампионати остави зад тила си Норвегия, Италия, Дания и... Словакия.

Четворката мъже по шорттрек стана олимпийски първенец. На остров Чепел блестна нова академия по битка, с цел да може потомците на Чаба Хегедюш да радват почитателите в този спорт, където класиците имат традиция.

Имах шанса на 12 май да виждам онлайн по какъв начин тима на “Дьор Ауди” по хандбал дами стана за трети следващ път европейски първенец. Мощният авто тръст в града построи “Ауди Арена”, която се цялостни с 5500 фенове всяка седмица.

В тима гастролират звезди като бразилката Аморин, норвежката Кристиянсен и най-малко още 6 девойки от международния хайлайф. Срещата се организира в “Ласло Пап Арена” пред 12 000 души.

За европейскито по хандбал в Будапеща след три години държавното управление реши да построи нова “Хандбал Арена” за 20 000 души поради известността и на мъжкия хандбал в лицето на “Веспрем” и “Сегед”.

За водната топка - спорт, в който Унгария има 9 олимпийски трофеи, три от които през това хилядолетие, а тимът от град Солнoк стана европейски първенец преди време, ще посоча, че всички околийски градчета разполагат с басейни за водна топка, или тъкмо 200 на брой. Това дава резултат, откакто “Ференцварош” преди дни стана европейски клубен първенец, побеждавайки във финала “Олимпиакос” (Пирея).
 Орбан е буен обожател на футбола. Много непосредствен беше с Ференц Пушкаш. Когато ФИФА учреди премията за най-красив гол на името на звездата на Унгария и Реал (Мадрид), той постоянно придружаваше вдовицата му при връчване на премиите.

Именно в селцето Фелчут Орбан построи академия “Пушкаш”, която е същинско архитектурно украшение. Там всяка година се организира шампионат за юноши до 17 години, на който идват Реал, Хонвед, Панатинайкос, Байерн и Фламенго. Тазгодишният край ще е сред бразилците и отборът на домакините от академията.

В същото време с пари от държавното управление две нови академии - една в Буда и една в Пеща, открива и Барселона, като децата в тях ще бъдат тренирани напълно от испански експерти.

Държавата даде 800 милиона евро за създаване и реновиране на футболни игрища: към този момент такива имат Ференцварош, МТК, Дебрецен, Сомбатхей, Залаегерсег, обичания на премиера МОЛ Види в Секешфехервар.
 На 15 ноември открива порти красавецът “Ференц Пушкаш” с 68 000 места с дуела Унгария - Уругвай. Догодина тук ще има 4 мача от европейското, един от които осминафинал.

Шефът на УЕФА бе на женския край за шампионска лига Лион - Барселона. След това посети Орбан и като видя новия стадион, загатна, че тук скоро ще има огромен европейски край. (Стадионът е построен на мястото на именития “Непщадион”, където преди време пред 70 000 души през 1986 година, гледах последния концерт на именитите “Куин”).

Унгарците са спортна нация, в топ 10 по златни медали са на летни олимпийски игри за всички времена - още от 1896 година В Атина, на първата олимпиада, Алфред Хайош печели злато на 100 и 200 метра плуване, свободен жанр. Досега нямат олимпиада без златен орден.

Орбан държи за унгарщината и има към този момент 1 милион нови жители от петте милиона унгарци в прилежащите страни. Направи с маджарски пари футболна академия в Дунайска стреда (Словакия), във Войводина (Сърбия) и в Трансилвания.

Унгарските спортисти си заслужават премиера, само че и той тях.

създател: ГЕОРГИ МАРКОВ, 24chasa.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР