Правителството вероятно скоро ще бъде факт. Походът на Продължаване промяната

...
Правителството вероятно скоро ще бъде факт. Походът на Продължаване промяната
Коментари Харесай

Продължаваме промяната: Гешев, Борисов, Пеевски

Правителството евентуално скоро ще бъде реалност. Походът на " Продължаване смяната " първо да се обсъдят политиките и по-късно - министрите, би трябвало да докара до добър резултат, тъй като е мениджърски. Когато управляваш нещо, първо си изясняваш посоката, след това намираш кой да я реарлизира. Досега ние какво правехме - избирахме някакви хора, давахме им своето доверие и те правеха това, което преценяват за вярно - тераси, жилища и къщи в Барселона.

Така е още от времето на Национална движение „Симеон Втори" и Тройната коалиция, а ГЕРБ концентрира съвсем цялата власт в ръцете на един човек.

Днес обстановката е радикално друга. Или най-малко по този начин наподобява. Правят се опити за консенсус по стратегически въпроси - енергетика, стопанска система, районно развиване. И това е отлично. Но нещото, което не трябва да остава отвън фокуса на бъдещото държавно ръководство, е троицата Гешев-Борисов-Пеевски. Защото точно негодуванието от тези тримата провокира нестихващите митинги, които пък прокараха пътя за смяната, пристигнала на бял кон.

С други думи, в случай че ще има смяна - същинска, а не от вида " Стани да седна ", тя би трябвало да стартира от разплитането на този троен възел.

На всички е ясно какъв брой мъчно може да се махне основният прокурор. Казано на сленга на обществените мрежи, " това преднамерено е по този начин ". Изисква се цялостно единодушие и единодушие, с цел да се промени статуквото. И кураж, тъй като мафията у нас от дълго време не е единствено яки момци с ланци. Тя работи институционално, мачка институционално и в множеството случаи - изцяло законно. Тоест, ще се желае и сръчност, тъй като под този от дълго време разперен чадър гладко работят държавните бухалки.

Тяхната недостижимост е основната причина за онази безизходност, предиздвикала стотици хиляди българи да изберат живот в чужбина. За да се храни мафията, би трябвало да краде. За да продължи да краде, би трябвало да е недосегаема за правораздаването.

Тези неща очевидно са добре видяни от новите носители на концепцията за смяна, тъй като попадаха във всичките им изявления за прекъсване на кражбите и на корупцията. Дали обаче си дават сметка какъв брой е прогнила цялата система?

В предходните къси два Народното събрание имаше комисия по проверката, която може да се дефинира като положително начало. Не че има трайни резултати от нейната работа, само че най-малко беше показано на обществото, че когато има воля за откриване на безобразията, те могат да бъдат разкрити. Работата на двете служебни държавни управления също имаше, най-малко в някои министрества, инспекционен детайл. Това желае обществото - проверка. И бъдещите управници не трябва да изпускат фокуса, задачата, целта.

И Борисов, и Пеевски в този момент ще бъдат в съпротива. Но това е единствено официално. Във всички институции тяхното въздействие има надълбоко пуснати пипала, чието разкриване може да отнеме месеци. КПКОНПИ в този си тип надали ще е от изгода. Нито ДАНС, нито която и да е конструкция на Министерство на вътрешните работи.

Ако новото държавно управление се заеме съществено с диагностиката на грабителството, не може да разчита на нормалните осведомителни източници - те от дълго време сами не знаят на кого се кланят. Най-чисто би било наред с нова парламентарна комисия по проверката да се сътвори Агенция по проверката - като част от изпълнителната власт и на директно послушание на премиера. Един подобен изцяло нов орган, в случай че включва млади, необременени със зависимости специалисти, би могъл да диагностицира вредите - най-малко в най-видимите посоки.

Защото каквито и брилянтни стопански хрумвания да се оферират и колкото и експертен да е съставът на новото държавно управление, без доказване на корупцията и грабежите и без съответни наказания то би било просто още от същото.

Автор: Евелина Гечева

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР