Правителството вече преговаря с Европейската комисия за различни мерки за

...
Правителството вече преговаря с Европейската комисия за различни мерки за
Коментари Харесай

Правителството преговаря с ЕК за помощ за ТЕЦ Марица Изток 2

Правителството към този момент договаря с Европейската комисия за разнообразни ограничения за избавяне на една от най-големите ни енергийни мощности - Топлоелектрическа централа "Марица Изток 2 ". До края на ноември ще бъде налице дерогацията за енергийния колос и тя ще бъде безсрочна. Това ще даде нужната глътка въздух, с цел да се търси избавление. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на среща с президентите на Конфедерацията на труда "Подкрепа " Димитър Манолов и на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България Пламен Димитров.

Основните тематики на диалога бяха свързани с бъдещето на топлоелектрическите централи у нас, както и на "Мини Марица-изток " по отношение на растящите цени на квотите за въглеродни излъчвания.

"До март 2019 година Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 " би трябвало да заплати за излъчвания парникови газове над 300 млн. лева Работна група в Министерството на енергетиката създаде краткосрочни и дълготрайни ограничения за излекуване на сдружението. Средствата за квоти за посочения интервал ще бъдат обезпечени, а през идващите месеци ще конкретизираме ограниченията за дълготрайно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа ", акцентира министър Петкова.

"Следващата седмица специалисти от Министерството на енергетиката ще показват пред заинтригувани страни първични данни, свързани с разработваната Стратегия за стабилно енергийно развиване с небосвод 2030 – 2050 година Очертани ще бъдат главните трендове при образуване на енергийния микс, произлизащи от европейското законодателството в региона на енергетиката ", разгласи енергийният министър. По думите й страната ни следва да избере поетапния преход към нисковъглеродна стопанска система, с цел да се подсигуряват налични цени на силата у нас.

Петкова разгласи през вчерашния ден, че няма да има съкращения в Мини „ Марица Изток “ най-малко до 2020 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР