Правителството вече откровено говори за междудържавен заем между Русия и

...
Правителството вече откровено говори за междудържавен заем между Русия и
Коментари Харесай

Кънев: Вече се заговори за държавен заем между Русия и България за АЕЦ Белене

Правителството към този момент искрено приказва за междудържавен заем сред Русия и България. Това е единственият вид за реализирането на този план - със задлъжняване на данъкоплатците. Това стана ясно от думите на Радан Кънев от политическото обединяване " Демократична България " във връзка с реализацията на плана АЕЦ " Белене ".

Напълно ясно е, че имаме друга оценка на националния интерес. Има явно друга оценка на сеизмичния риск и на потребностите на България за потребността от нова централа и икономическата страна на плана , разясни Кънев пред Българска национална телевизия.

По думите му в околните няколко милиона години сеизмичната картина в " Белене " няма да се промени. Днешните ръководещи се пробват да ни лъготят, че на този свят има нещо като чисто частна атомна централа. Ядрената енергетика оставя завещание за милиони години. Затова и споделих, че приказките за чисто частни планове са несериозни, сподели още Радан Кънев.

По никой метод не може да става дума за русофили и русофоби. ​Нито русофилията, нито русофобията имат място, има място националният интерес, уточни водачът на АБВ Румен Петков. По думите му България би трябвало да резервира основното си място в областта на енергетиката в Европа. Нека да стартираме да се борим за националния ни интерес, прикани Петков.

Ние губим пари, губим пазар, губим сила, губим нови технологии, тъй като се плашим с някакви несъществуващи неща. Нашият интерес е стратегически - да изградим през днешния ден нуклеарни мощности, с цел да изведем България в областта на новите технологии, тъй като нуклеарна България и газова България всички ще имат интерес да я пазят, счита някогашният вътрешен министър.

ГЕРБ против Българска социалистическа партия

Колегите от Българска социалистическа партия са присъединили тотална анулация на решението от 2012 година, само че нашето предложение да има мандат за държавното управление при избрани условия, съобщи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Ако свалим целия мораториум и няма вложител, то страната ще е принудена да продължи плана, разясни Ненков каква е разликата в предлагането на ръководещите що се отнася до " Белене ". Той съобщи, че би трябвало да имаме нова базова мощ, откакто ТЕЦ-овете ни ще излязат от пазара поради новите екологични условия от Европейски Съюз след 15-тина години. Депутатът добави и, че бъдещият вложител би трябвало да е подготвен да покрие разликата сред индустриална и пазарна цена в бъдеще - при по-висока индустриална цена, а не да разчита на страната .

Трябва да се отвори врата, да се даде явен знак, опонира депутатът от Българска социалистическа партия Александър Костадинов. Винаги вратата на плана може да бъде затворена, добави той и упрекна ГЕРБ, че с тяхното предложение дават пълномощията напълно на министъра на енергетиката да работи и напомни какво стана със договорката за ЧЕЗ.

Енергийният министър (бел. ред. - Теменужка Петкова) преди няколко години твърдеше, че това е корупционен план, в този момент бил стратегически, възмути се някогашният ръководител на Съюз на демократичните сили Мартин Димитров. И упрекна сегашната власт, че в никакъв случай не се е опитвала да продаде реакторите за " Белене " или да ги употребяват за " Козлодуй ". Димитров подсети и за сеизмичния риск и попита по какъв начин хем няма да взе участие повече страната, хем би трябвало да има 34% от бъдеща планова компания с частен вложител, а в този момент събира едвам 10% (бел. ред. - при изхарчени към 2 млн. лв. от страната и бъдеща стойност на централата от към 10 милиарда евро). Това, че са прахосани 3 милиарда лв. до момента, не е съображение да се прахосат още 20 милиарда лв., безапелационен беше Димитров.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР