Правителството вдига заплатите на администрацията в 28 държавни институции с

...
Правителството вдига заплатите на администрацията в 28 държавни институции с
Коментари Харесай

Правителството увеличава заплатите на чиновниците с 30%

 Правителството подвига заплатите на администрацията в 28 държавни институции с 30%, излиза наяве от проект за смяна на Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрацията, която е оповестена за публично разискване на портала на Министерски съвет.

Повишението би трябвало да стане факт в период до 31 август 2020 година, написа в наредбата, като е посочено, че ръководителят на административната конструкция може еднократно да дефинира нови размери на самостоятелните съществени месечни заплати, не по-висок от 30 на 100 от досегашния размер.

В претекстовете за покачването на заплатите на служителите е посочено, че сделката за това е направена по време на Коалиционния съвет и утвърдените от държавното управление нови социално-икономически ограничения за отговор на епидемиологичната рецесия от ковид.

Увеличават се заплатите в Национален осигурителен институт, Басейнови дирекции, Министерство на туризма в дирекция " Морски плажове ", Национална агенция за приходите, Държавна организация за метрологичен и механически контрол, Държавна организация за протекция на детето, Държавна организация за метрологичен и механически контрол, Агенция за обществено подкрепяне, Агенция по заетостта, Агенция за хората с увреждания, Агенция " Митници ", БАБХ, ГИТ, Медицински контрол, Агеннция по медикаментите, НЗОК, Агенция по околната среда, Изпълнителна организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, ДНСК, Министерство на културата - Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културата, Български институт по метрология, Национален институт за помиряване и арбитраж, РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Център за развиване на човешките запаси и районни начинания към МТСП, Държавна комисия по стоковите тържища и борсите, Комисия за отбрана на потребителите, Изпълнителна организация " Автомобилна администрация.

Сред претекстовете за увеличение на заплатите на администрацията е посочено, че се увеличават разходите за личен състав на администрации, които са натоварени с действия по преодоляване на пандемията и следствията от Covid-19, в това число за чиновници на първа линия, чиито отговорности включват обслужване и надзор " на терен ", с директен контакт с други лица.

Става дума за администрации, в които главните заплати на чиновниците са по-ниски спрямо други институции, макар забележителния размер на отговорностите им и директния риск за здравето, написа в постановлението.

" Изпълнението на поетия ангажимент допуска, с изключение на осъществяване на законовите бюджетни процедури, и основаване на нормативна опция за номинално нарастване на заплатите на заетите в горепосочените администрации. Предлаганото допълнение на Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация би разрешило еднократно установяване на нови размери на главните месечни заплати на чиновниците, по-високи с не повече от 30 на 100 от досегашния размер, изясняват в наредбата.

Обществени съвещания ще са с дълготрайност 14 дни. Съкратеният период е свързан от нуждата позитивните въздействия от нормативната интервенция да бъдат реализирани по най-бързия метод.

От формуляра за частична предварителна оценка на въздействието, както и от отчета за приемане на наредбата, не излиза наяве какъв брой ще коства на бюджета това нарастване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР