Правителството възложи на министъра на отбраната да подготви и подпише

...
Правителството възложи на министъра на отбраната да подготви и подпише
Коментари Харесай

Кабинетът одобри избрания победител в конкурса за два нови военни кораба

Правителството разпореди на министъра на защитата да приготви и подпише контракт за доставката на два военни кораба на стойност 984 млн. лева с немската корабостроителна компания Lurssen werft. Компанията е класирана преди всичко в извършения от военното министерство конкурс.

Двата многофункционални модулни патрулни кораба би трябвало да заменят част от наличните във военния флот остарели кораби съветско произвеждане, които не подлежат на рационализация и ремонт. Те ще вземат участие в необятен набор от морски интервенции на НАТО и Европейски Съюз.

В решението се показва, че офертата на Lurssen werft дава отговор на условията на Министерството на защитата, а компанията е предоставила всички нужни документи. Освен това нейното ценово предложение влиза във финансовата рамка на плана. През 2005 година Lurssen werft достави патрулен транспортен съд за потребностите на " Гранична полиция ".

Офертите на искащите да доставят корабите бяха отворени на 9 декември 2019 г, като с изключение на спечелилата Lurssen, аплайваше и италианската Fincantieriq, която обаче е надскочила много избраната за плана сума, напомни през днешния ден министърът на защитата Красимир Каракачанов. Той добави, че задължението е най-малко един от корабите да бъде строен в България. " Доколкото имам информация, и двата кораба ще бъдат строени в България ", сподели военният министър и уточни, че следва да бъде избран съставът на работна група, която да стартира договаряния с класираната компания.

" Въпреки че класираната компания дава отговор на критериите, до сключването на контракта има един интервал от договаряния за възстановяване на някои параметри, в това число и финансови. Надявам се преди празника на флота (8 август, б.а.) да има подписан контракт ", съобщи Каракачанов.

През предходната година държавното управление утвърди и покупката на два кораба минни ловци втора ръка от Нидерландия за сумата от 1.996 млн. евро. Оказа се, че тяхното превозване до България ще коства 2 млн. лева

Покупката на двата нови кораба е вторият план за рационализация на армията, който върви към завършване, след към този момент подписания контракт за доставка на 8 самолета F-16 за 1.2 милиарда $. Година и половина след започване на работа по третия план за покупка на 150 бойни машини на пехотата за общо 1.46 милиарда лева снабдител към момента не е определен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР