Правителството в този вид не може да управлява сектор Сигурност.

...
Правителството в този вид не може да управлява сектор Сигурност.
Коментари Харесай

Антон Кутев: Правителството в този вид не може да управлява сектор „Сигурност”

Правителството в този тип не може да ръководи бранш „ Сигурност ”. Очевидно е за всеки българин, че министърът на вътрешните работи е незапознат. Това сподели в предаването „ Лице в лице ” зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Антон Кутев.

Секторът „ Сигурност ” не е единственият провален бранш, само че е най-драматичният сега, съобщи Кутев по тематиката за подготвяния избор на съмнение.

„ Като се стартира от случките с падналия вертолет, които са проблем голям, проблем е, че се случва, нещо, което никой не е желал и не трябва да се позволява, и се мине през всичко останало, което се случва. Няма потребност да изреждам последните убийства. Напоследък няма споменаване на престъпно проявен, който да не е въоръжен ”.

Всеки път, когато питаме министъра на вътрешните работи за организираната престъпност, той дава отговор, че всичко е наред, Министерство на вътрешните работи си работи. Той нито един път не сподели – има някакъв проблем.

При тази позиция единственото, което може да се направи е да се смени и то освен министърът. Това, че е незапознат е явно за всеки българин, разяснява Кутев.

„ Тук въпросът е по-широк, тъй като става дума освен за министъра на вътрешните работи. Затова го формулираме към държавното управление и към бранш „ Сигурност ”.

За нас е несъмнено, че държавното управление в този тип не може да ръководи бранша. Тук са тематиките и за оградата и за това какво се случи там, тъй като там нищо не е решено, дупките под оградата си стоят, парите бяха изхарчени. Резултатът от позиция на сигурността не е значителен.

Най-важното и фокусът би трябвало да бъде върху битовата престъпност и това, което касае жителите – убийствата и несигурността. Ние се върнахме 20 години обратно. Бойко Борисов към този момент трети мандат е министър-председател, ние се връщаме във времето, когато Борисов беше началник на ИПОН. По това време бяха в подобен размер убийствата и всеки ден се случваше нещо.

Те или не са в положение да овладеят процеса или не желаят, съгласно мен не са в положение, само че и в двата случая в полза на българските жители е смяна в ръководството ”.

Темата с нуклеарната енергетиката постоянно е била тематика на Българска социалистическа партия, ние постоянно сме били за нуклеарната централа. Борисов е този, който спря градежа на нуклеарната централа през 2015 година и в този момент внезапно реши, че ще го пуска, съобщи Антон Кутев.

Няма договорка за „ Белене ”, за положително или за неприятно, добави той.

Продължавам да считам, че като го понатиснат малко от други посолства и като дойдат двама сенатори в България, Борисов ще се откаже от договорката за „ Белене ”, тъй като той в този момент е решил по други аргументи да я прави, добави депутатът.

„ Според мен той  доста държеше на това посещаване в Русия и доста разчиташе на него, и в този момент реши около това да придвижи някакви енергийни планове, пък нима стане.  Но като го понатиснат геополитическите сили, ще клекне ”.

Въпросът с превъоръжаването е в действителност труден, комплициран, разяснява Антон Кутев.

„ От една страна на тази страна й трябват доста пари и за опазване на здравето, и за обществена сигурност, и за пенсии, и тези пари са значими. Тук е въпросът дали е по-важно за страната да се дадат парите за пенсии или да се дадат за въоръжаване на армията. Падналият хеликоптер потвърди, че това беше значимо. Не може тези хора да не престават да извършват отговорностите си на допотопна техника.  За да имат съответния брой часове, те би трябвало да имат и техниката.

Сега ние разчитаме на една въобще не мощна войска и на НАТО, т.е. че има една огромна коалиция, която ни пази. Но в НАТО има някакви задължения ”.

По думите му те не са трансформирали нищо значително:

„ В нашата стратегия, гласувана по времето на Конгреса, пишеше, че бюджетът за защита би трябвало да стигне 2% от Брутният вътрешен продукт ”.

На въпроса рисковано ли е за Българска социалистическа партия участието в ПЕС поради позицията им по Истанбулската спогодба, депутатът отговори, че не е участвал на директна опасност.

„ Аз персонално в никакъв случай не съм казвал, че съм срещу Истанбулската спогодба, тъкмо противоположното. Не считам, че в границите на Българска социалистическа партия има безусловно единогласие по този въпрос. Има доста хора като мен, които считаме, че Истанбулската спогодба би трябвало да бъде подкрепена, тъй като тя касае насилието над дамите. Не имам вяра и не считам, че има право ПЕС по някакъв метод да ни лимитира позицията на Българска социалистическа партия. Ние имаме право на позиция ”, сподели Кутев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР