Правителството в Скопие да признае конституционно българската национална общност в

...
Правителството в Скопие да признае конституционно българската национална общност в
Коментари Харесай

Македонският научен институт в София иска Северна Македония да признае българската общност


Правителството в Скопие да признае конституционно българската национална общественост в Република Северна Македония. За това упорстват в декларация от Македонския теоретичен институт в София. Според Любчо Трохаров - член на УС на института, България би трябвало да сложи това искане като основно изискване за участието на югозападната ни съседка в Европейски Съюз.
Договорът за добросъседство сред България и Република Северна Македония не дава предстоящите резултати. Мултидисиплинарната комисия по историческите и просветителните въпроси също не реализира резултат, обявиха от Македонския теоретичен институт. Според Трендафил Митев, зам.- ръководител на института, най-хубавото решение е комисията да се отдръпна от двустранните диалози и да се задейства членът от контракта, който регламентира в границите на година неговото деяние да се прекрати. Необходим е нов контракт, в който българските национални ползи да бъдат предпазени. В противоположен случай съгласно Трендафил Митев ще попаднем в обстановка, в която в границите на Европейския съюз България ще би трябвало да пази своята идентичнот от Република Северна Македония.
Българските жители да получат идентични права с другите етноси, посочени в конституцията на Република Северна Македония, упорстват в декларацията си от Македонския теоретичен институт в София. В документа те се афишират и за прекратяване на държавната осведомителна медийна политика в югозападната ни съседка, подхранваща езика на омразата към българите. Според някогашния дипломат в Белград и Сараево Любчо Трохаров, който е в управлението на института, признаването на българската общественост би трябвало да е в основата на двустранните връзки сред България и Република Северна Македония.
"Искането за признание на българска национална общественост в Република Северна Македония би трябвало да бъде основното изискване, което България би трябвало да сложи на Скопие за участието за Европейски Съюз ", изясни Трохаров.
Заради неналичието на прогрес в договарянията по противоречивите моменти от общата история от Македонския теоретичен институт приканиха София да се отдръпна от двустранните диалози в смесената комисия и да се пристъпи към договаряния за изработването на нов контракт за добросъседство със Скопие.
Въпреки откровеното и доброжелателно отношение на България, държанието на Република Северна Македония към нас е спорно, неразбираемо и нерешително, което значи, че се пази неомакедонитската теория и се отхвърля общата българска история, уточни още Трендафил Митев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР