Правителството в Киев заяви, че първите кораби със зърно могат

...
Правителството в Киев заяви, че първите кораби със зърно могат
Коментари Харесай

Износът на зърно от Украйна се очаква да започне до дни въпреки руските провокации

Правителството в Киев съобщи, че първите кораби със зърно могат да отплават от черноморските пристанища до дни. Това става според основната договорка, подписана предходната седмица в Истанбул с посредничеството на Организация на обединените нации. Украинският министър на инфраструктурата Олександр Кубраков прецизира: " Ако всички забъркани страни подсигуряват сигурността, съглашението ще проработи. Ако не го създадат, няма да проработи ".

В събота Русия изстреля ракети против пристанището на Одеса, а представител на украинската военна администрация сподели, че още ракетни удари са нанесени в региона на града във вторник. Тези събития доведоха до опасения, че сделката за зърното ще се провали.

Около 20 млн. тона зърно са блокирани на украинските пристанища, защото съветските морски сили управляват огромна част от Черно море. Освен това тежките боеве попречиха на събирането на реколтата и доведоха до минирането на пристанищата, което провокира рецесия с храните и увеличи цените, изключително в Африка.
Реклама Какви са изискванията
Кубраков показва, че комерсиалните кораби ще потеглят в конвои, придружавани от украински плавателни съдове. На влизане и излизане от пристанищата те ще бъдат инспектирани, с цел да се успокоят съветските терзания, че могат да придвижват оръжие. Миналата седмица Украйна и Русия поотделно подписаха съглашение за износа на зърно с Турция и Организация на обединените нации в ролята на гаранти. Постигането на сделката лиши два месеца, като интервалът, за който ще важи, е 120 дни, само че може да бъде продължен, в случай че Москва и Киев реализиран единодушие, написа английската Военновъздушни сили. В Истанбул ще бъде открит център за съгласуване и мониторинг, в който ще бъдат разпределени чиновници от Организация на обединените нации, Турция, Русия и Украйна. Турското министерство на защитата разгласи, че центърът ще бъде отворен на гала в сряда.

" Всички страни препотвърдиха своите задължения ", разяснява зам.-говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак, откакто съветските ракетни удари по Одеса в събота доведоха до подозрения дали ще влезе в действие подписаното ден по-рано съглашение за зърното. И добави: " Очакваме първият транспортен съд да потегли да няколко дни. Съвместният координационен център ще разгласява подробни процедури за корабите в близко бъдеще ".
Тежките боеве попречиха на събирането на реколтата в Украйна и доведоха до минирането на пристанищата Източник: Reuters
Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия във безчовечие след нападението по Одеса. По думите му ракетната офанзива демонстрира, че на Москва не може да се има доверие, че ще се придържа към договорката. Въз основа на съглашението забърканите страни се ангажират да не атакуват търговски и други цивилни плавателни съдове, както и пристанищни уреди, посредством които ще се транспортира зърното. Русия съобщи, че ракетите й са унищожили украински боен кораб и доставени от Съединени американски щати противокорабни ракети " Харпун ".

Руският външен министър Сергей Лавров сподели, че нищо в подписаната договорка не не разрешава офанзивите по военна инфраструктура в Украйна. Киев призна, че е бил ударен транспортен съд, само че не даде повече детайлности.
Реклама Руските ракетни удари остават главен риск
Споразумението от Истанбул бе привествано като дипломатически пробив, който може да върне укранския зърнен износ посредством кораби до нивата от 5 млн. тона на месец преди войната, написа Reuters. По думите на Кубраков няма ограничавания за количествата зърно, които могат да бъдат изнесени, и това може да донесе на Киев най-малко 1 милиарда $ на месец.

Украинският зам.-министър на инфраструктурата Юрий Васков разяснява: " Смятаме, че в идващите 24 часа ще бъдем подготвени да заработим по възобновяване на експорта от нашите пристанища. Говорим за пристанището на Черноморск, което ще бъде първо, и след него Одеса, а след това Пивдени ". Според Кубраков съветските ракетни удари остават главния риск за съглашението и " може да изплашат пазарите ".
Свързани публикации Украйна предизвести за по-малко площи с пшеница, в случай че съветската обсада продължи 20 юли 2022, 11:37 Турция: Русия и Украйна реализираха " базова " договорка за блокираното зърно 14 юли 2022, 15:53 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР