Правителството в Черна гора одобри проектозакон за държавните символи и

...
Правителството в Черна гора одобри проектозакон за държавните символи и
Коментари Харесай

Правителството в Черна гора одобрява глоби, ако не се става на химна

Правителството в Черна гора утвърди проектозакон за държавните знаци и национални празници. Той планува санкция за хората, които не стават на крайници по време на химнa, предава Българска национална телевизия. Тези, които не съблюдават закона, са застрашени от санкция сред 300 и 2000 евро. Темата провокира дискусия в страната - какви са позициите на двата лагера, споделя Джанан Дурал.

" О, светла майска зоро " - от известна национална ария с разнообразни вариации на текста, през 2006 година става формален химн на Черна гора, откакто тя афишира самостоятелност от Сърбия. И до през днешния ден, обаче, не всички черногорци го одобряват за собствен химн, а просръбските депутати го бойкотират като остават седнали в Народното събрание. Управляващите обаче желаят да трансформират това.
Душко Маркович, министър-председател на Черна гора: Тези, които не стават прави по време на химна, ще заплащат санкция. Не можем да принудим никого да се изправи, само че можем да го глобим. Всяка държавна институция би трябвало да има окачен народен байрак. Всеки, който не почита държавните знаци, ще си носи следствията.
Между 300 и 2000 евро санкция чакат физическите лица, които не съблюдават закона. За юридическите сумата е до 20 000.
Александър Дажкович, министър на културата: Искаме да създадем чувство за единно общество измежду жителите. Да почитаме знаците и традициите си.
Противниците на закона настояват, че сходни ограничения опонират на демократичните правила и че могат да провокират още по-голямо разделяне измежду обществото.
Ранко Кривокапич, водач на Социалдемократическата партия: Не може по подобен метод да принуждаваш хората да мислят по един или различен метод. Всички малцинства в страната имат право да се самоопределят и да почитат тези знаци, които намерят за добре.Бранка Босняк, народен представител от Демократичен Фронт: Не знам кой е предложил този закон, само че съм сигурна, че той е в прорез с Конституцията. Къде останаха правата и свободите?
Противоречиви са реакциите и измежду жителите. В страната живеят към 268 000 черногорци, 198 000 етнически сърби и няколко десетки хиляди бошняци, албанци и хървати.
Как по този начин ще принуждаваш хората да вършат нещо, което не желаят? Всеки има право на лично мнение.Да почитат националните си знаци, е като да се грижиш за фамилията си.Разбира се, че би трябвало да станеш прав по време на химна! Никъде по света хората не остават седнали!Трябва да уважаваш страната, в която живееш. Тази санкция е прекомерно дребна!
Очаква се в идващите седмици Народното събрание да разиска измененията в закона за държавните знаци, както и дали сходни ограничения могат да се окажат пречка по пътя на Подгорица към Брюксел.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР