Правителството увеличава бюджета на Министерството на отбраната с 2.1 млрд.

...
Правителството увеличава бюджета на Министерството на отбраната с 2.1 млрд.
Коментари Харесай

Бюджетният дефицит се увеличава с 1.82 млрд. лв. заради сделката за F-16

Правителството усилва бюджета на Министерството на защитата с 2.1 милиарда лв.. Това планува смяна в Закона за държавния бюджет, признат от кабинета на изключително съвещание в понеделник. Промените се вършат поради покупката на осем нови изтребители F-16 Block 70.

Предстои договорите с Вашингтон и актуализацията на бюджета да бъдат прегледани от Народното събрание.

От "Дондуков 1 " аргументират предложенията си, акцентирайки, че самолетите са "от изключителна значимост за националната сигурност и защитата на страната, за използване на механизмите на груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз ".

В решението на държавното управление се споделя също по този начин, че сумата за военната техника ще бъде платена вкупом, като се подава в къс период по сметка на федералното държавно управление на Съединени американски щати.

"Условията на програмата на Съединени американски щати за задгранични продажби за военни цели (FMS) дават опция, след превеждане от Министерството на защитата по сметка на държавното управление на Съединени американски щати на сумите за осъществяване на договорите за придобиване на нов вид военен аероплан, част от тях да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк за обезпечаване на рентабилност от тези средства в интерес на българската страна. Процесът на разкриване на сметките и прехвърлянето на средства лишава всекидневно към 6 месеца. Реализирането на тази опция изисква подписване на съглашение сред Министерството на защитата, Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността и Федералната аварийна банка на Ню Йорк, като в него може да взе участие Българската национална банка като сътрудник на страната. Размерът на средствата, които биха могли да се трансферират по този метод, ще се дефинира от Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното държавно управление следва да се поддържат средства за покриване на настоящи разплащания на организацията по плана за 90 дни. Стандартно средствата се влагат в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с друга срочност ", прецизират още от пресслужбата на Министерския съвет.

Правителството твърди, че с плановете към законопроекта не се планува смяна на ограничаването за нов държавен дълг и утвърдените бюджетни ограничители за 2019 година остават непроменени във връзка с оптималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 година и оптималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през 2019 година.

Същевременно със законопроекта се предлага и понижение на разноски по държавния бюджет. Предвидено е плануваните в плановете към ЗДБРБ за 2019 година средства в общ размер на 271 млн. лева за осъществяване на други планове за рационализация на Българската войска да не бъдат разходвани през актуалната година.

Отчитайки чистото нарастване на разноските по държавния бюджет в размер на 1,829 милиарда лева в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година се планува нарастване на недостига по държавния бюджет с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лева
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР