Правителството утвърди план за защита и съхранение на данни на

...
Правителството утвърди план за защита и съхранение на данни на
Коментари Харесай

След фиаското с Търговския регистър: Създават хранилище за данни до 15 ноември

Правителството утвърди проект за отбрана и предпазване на данни на сериозните системи и регистри в България посредством основаване на вместилище за аварийни копия. Това оповестиха от Министерски съвет.

Планът планува разширение на потенциала и функционалностите на съществуващото вместилище, ситуирано в Основния център за данни на електронното ръководство. Там ще се съхраняват аварийни копия по одобрена от всяка администрация процедура. Към момента системите и регистрите са ситуирани върху инфраструктура, която се поддържа, ръководи и развива от административните органи, отговарящи за тях. До 10 септември т.г. институциите следва да изпратят на ръководителя на Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ) направените от тях детайлни процедури за основаване на аварийни копия и възобновяване на данни.

Също в период до 10 септември ръководителят на ДАЕУ и виновните администрации ще извършат разбор на евентуалните опасности във връзка с преносния потенциал на Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ). За прехвърлянето на аварийните копия към и от хранилището ще се употребява точно тази мрежа.

До 15 ноември 2018 година ще бъде гарантиран нужният потенциал за работа на хранилището. Административните органи ще получават пространство, където наложително да съхраняват аварийно копие по одобрената процедура. Отговорността за целостта и сигурността, в това число криптографска, на аварийните копия на данни е на съответната администрация. ДАЕУ ще обезпечава физическата, информационната и инженерно-техническата сигурност, нужна за запазване на копията в Основния център на е-управлението.

Припомняме, че по-рано през месеца Търговският указател се срина, което докара до безпорядък и оставка на шефката на Агенцията по вписвания. Дейността му бе възобновена в понеделник, 27 август.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР