Правителството удължи с една година срока, който даде на БДЖ

...
Правителството удължи с една година срока, който даде на БДЖ
Коментари Харесай

Удължиха срока, в който БДЖ трябва да върне държавния заем

Правителството удължи с една година периода, който даде на БДЖ да погаси изтеглен при започване на август 2017 година държавен заем.

Първоначално беше оповестено, че железопътното сдружение ще изплати възмездното си обвързване до края на тази година, само че интервалът беше повишен до края на 2019 година

В средата на 2017 година Министерският съвет реши над 60 млн. лева да бъдат преведени от Министерството на финансите към БДЖ, като това беше един от многото пъти, в които сдружението получи пари от страната. Тогавашният министър на превоза Ивайло Московски заяви, че 42 млн. лева ще бъдат върнати на бюджета още при отпущането на заема, защото те би трябвало да погасят една задействана остаряла държавна гаранция, т.е. ангажимент от бюджета към Световната банка.

Останалите към 20 млн. лева пък трябваше да бъдат разпределени за погасяване на облигационния заем към пет банки. Тогава Московски посочи, че задълженията към банките са за над 150 млн. лева Той акцентира още, че става въпрос за възмездно финансиране, т.е. останалите браншове в страната и данъкоплатците няма да бъдат ощетени с тези пари, които получава БДЖ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР