Правителството цензурира анализ на Българска народна банка за ползите и

...
Правителството цензурира анализ на Българска народна банка за ползите и
Коментари Харесай

Правителството е цензурирало анализ на БНБ за еврото

Правителството цензурира разбор на Българска национална банка за изгодите и рисковете от възможна подмяна на лв. с еврото през 2024 година. Самата цензура е толкоз сериозна, че съгласно централната банка нарушава нейната самостоятелност, обезпечена от закона. По случая е имало най-малко един скандал, в който са взели участие подуправител на Българска народна банка и заместник-министър ръководител, оповестява „ Гласове “, като се базира на свои източници.

Става дума за отчет, който се изготвя от работна група „ Макроикономически разбори и обществени финанси “, към Координациониня съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната. Работната група включва екипи от Българска национална банка и Министерство на финансите и неин началник е вицепремиерът Атанас Пеканов. Координационният съвет от своя страна се ръководи взаимно от шефа на Българска народна банка и от Министъра на финансите.

С решение на координационния съвет от 13 юли работната група би трябвало да сформира първи вид на разбор за резултатите от въвеждането на еврото до края на юли. Тъй като е ясно че се работи на няколко места – в Българска народна банка и в Министерски съвет, краят на юли е период за отдените звена да ппредставят приноса си, а сглобяването и окомплектоването на финален вид се планува да стане до края на август тази година. Едва по-късно самият координационен съвет би трябвало да прегледа отчета.

След като на 29 юли Българска народна банка изпраща своя принос, през целия август не получава никаква противоположна връзка. Чак на 20 ептември членовете на Работна група „ Макроикономически разбори и обществени финанси “ получават първа работна версия на плана на „ Анализ на резултатите от въвеждането на единната европейска валута в Република България “. Това е план на обединени приноси на Българска народна банка и МФ като измененията и мненията във файла са в режим за елементарно следене (т.нар. track changes).

Оказва се, че там има изтривания на наличие, основано с експертизата на Българска национална банка, както и указания, които попадат в мандата на Българска народна банка. Съгласно законовите разпореждания, уреждащи независимостта на централната ни банка, шефът на Българска народна банка, подуправителите на Българска народна банка, членовете на Управителния съвет нямат право нито да желаят, нито да одобряват указания от органи на Европейския съюз, Министерски съвет или непознато държавно управление, а тези институции от своя страна нямат право да оказват въздействие.

Самите корекции са от неизвестен създател, чийто автограф като профил, нанасял редакциите, е Author. От Българска народна банка са протестирали, тъй като не се знае кой работи и каква е експертизат му да постанова съответните редакции, в допълнение на обстоятелството, че те нарушават законово обезпечената й самостоятелност. Протестират и против късия период за ракция на направените промени, като желаят документа да се изпрати отначало, само че с явен създател на редакциите и да се даде период до 14 октомври, в който Българска народна банка да отговори на въпросите, в нейната подготвеност. Българска народна банка предлага завършването на разбора да се отсрочи до 31 октомври.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев провокира скандал по време на чуването си в Народното събрание в четвъртък, точно поради отхвърли да споделя изводи на разбора. Димитър Радев не спря да показва политически лозунги и в същото време обясняваше, че ще пази Българска народна банка от замесване в политически разногласия. Отказа да отговори и на въпроса на Румен Гечев и депутати от левицата дали 2024 година е верният миг страната да размени лв. с еврото.

Посочвайки, че първи януари 2024 година е дата закрепена в „ Националиня проект за въвеждане на еврото в Репубика Бългаия “, признат от кабинета „ Петков “ на 22 май тази година, шефът на Българска народна банка имплицитно призна, че решението на изпълнителната власт предхожда експертните разбори.

В последна сметка Димитър Радев даде обещание да се отдели приноса на Българска народна банка към разбора на Координационния съвет и той се популяризира оптимално бързо до искащите депутати. Не се разбра за какво това не се случи в седмицата, откогато парламентарната група на Българска социалистическа партия изиска управлението на Българска народна банка да бъде изслушано, до четвъртък, когато чуването се организира. Както и за какво шефът не загатна нищо за заключенията в приноса на Българска народна банка, откакто по този начин или другояче са налице и е подготвен да ги даде.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР