Правителството трябва да осигури алтернативни жилища на три ромски семейства

...
Правителството трябва да осигури алтернативни жилища на три ромски семейства
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: България трябва да осигури алтернативни жилища на роми от Войводиново

Правителството би трябвало да обезпечи различни жилища на три ромски фамилии и децата им, които бяха изгонени от Войводиново. Такова е решението на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, който гледа жалбите на общо 55 души, които наложително напуснаха домовете си при започване на януари тази година и заведоха дело против страната.
Европейският съд е определил привременни ограничения, които българското държавно управление би трябвало да извърши неотложно по отношение на 16 души. За Дарик ръководителя на Хелзинкския комитет Красимир Кънев изясни, че въпросните три фамилии с към 10 деца под 12- годишна възраст, обитават в безчовечен условия, застрашаващи здравето и живота на най-малките.
Според кмета на Войводиново обаче решението на съда е без значение пред това, което желаят хората от селото.
Тежка беше атмосферата в пловдивското село Войводиново ден, откакто 33- годишният командос Валентин Димов бе грубо пребит след забележка към двама ромски младежи на пътя.
Димов прекара дълго време в болница в тежко положение, напрежението сред българи и роми във Войводиново ескалира, стигна се до митинги и срутване на част от къщите им. Останалите стоят празни, защото локалните поданици изрично отхвърлят да позволен досегашните им жители още веднъж да се върнат в селото.
Междувременно обаче 55 от изгонените роми, които бяха настанени краткотрайно в пловдивския кв. „ Столипиново” насочиха тъжби до Европейски съд по правата на човека за нарушение на човешките им права. Делото към момента не е завършило, само че през вчерашния ден европейските магистрати са постановили незабавни ограничения, които българското държавно управление да извърши по отношение на 16 от жалбоподателите.
„ Решението споделя, че тези 16 лица би трябвало да бъдат неотложно настанени в подобаващи условия, защото те сега се намират, и по тъкмо децата, в условия, които съставляват нечовешко и унизително третиране, което е неразрешено от Европейската спогодба по правата на индивида “, разяснява ръководителят на БХК Красимир Кънев.
Кметът на Войводиново Димитър Тосев съобщи за Дарик, че без значение от решението на съда, жителите на селото са безапелационни в решението си и няма да позволен ромите да се завърнат назад. По думите му общината също няма опция да им обезпечи заслон:
„ Каквото и да реши съдът, вземат решение хората от селото, а те не желаят връщане, тъй че ще има доста неприятности в бъдеще, в случай че по някакъв метод това бъде реставрирано. Общината няма никакви жилища, и кметството безусловно никакви. Бюджет нула. Или там бюджет за ток, за вода. Те са живели до момента на гърба на това общество. Сега е време да се отърси България и да тръгнат. Да, ще страдат, само че ще тръгнат в вярната посока. Ако не им харесва, да си намерят друго място за живеене. Аз съм споделил, че ще им платя превоза от България до където решат. “
Освен да обезпечат заслон на 16-те души, управляващите би трябвало да придвижат и молбите им за общински жилища, които са подали в средата на февруари до кмета на Марица. Досега те не са получили отговор, макар че с настояването им са сезирани също регионалният шеф на Пловдив и министърът на труда и обществената политика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР