Правителството трябва да актуализира и да приведе в действие Националния

...
Правителството трябва да актуализира и да приведе в действие Националния
Коментари Харесай

Депутатите задължиха правителството да актуализира противогрипния план

Правителството би трябвало да актуализира и да приведе в деяние Националния проект за подготвеност при грипна пандемия, реши Народното събрание единомислещо в четвъртък със 170 гласа " за ", без " срещу " и единствено с един " въздържал се ".
Предложението за актуализиране на проекта беше направено от Българска социалистическа партия, само че получи поддръжката и на ГЕРБ. В полемиките участваше и здравния министър Костадин Ангелов, който показа готовността на управляващите за есенно-зимния сезон.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че одобряват апелите за консолидиране на нацията и ще поддържат предлагането, макар че няма нищо общо сред грипния вирус и ковид. " Наистина има смисъл от актуализиране на този проект, тъй като рискът в границите на ширещата се пандемия от ковид да се наслои и грипна зараза е сериозен и тогава би трябвало да имаме подготвеност за реакция и отговор ", сподели Дариткова. Според Георги Михайлов от Българска социалистическа партия националният проект за грипна пандемия умерено със съответните ремонти може да бъде ориентиран към всяка респираторна зараза. Тази теза обаче беше отхвърлена от здравния министър Костадин Ангелов който изясни, че за разлика от грипа, за който има характерни лекарстав, противогрипни вакси, за ковид няма и към момента е доста чужд, с цел да се работи против него както против грипа.

Депутатът от Движение за права и свободи Нигяр Джафер сложи въпроса за изтощението на медицинския личен състав и попита
какви ще са функционалностите на националния логистичен щаб и по какъв начин ще се уточни финансирането. " Това, което чакат хората, е да получат отговор на въпроса за какво при седем болни, даже и безсимптомно, страната беше затворена, а при 1300, които регистрира осведомителната система всеки ден, ограниченията наподобяват много по-либерални ", уточни тя.

На този въпрос Ангелов отговори, че в началото незнайните за вируса са били доста повече, а страната не е имала нужната подтоготвка да реагира, до момента в който в този момент нещата стоят по друг метод.

" Не знам за какъв реален проект приказваме за Covid-19 и за каква респираторна зараза, само че предлагам да се хващаме и да се държим крепко единствено за науката. В тази връзка, грип и Covid-19 са разнообразни болести, които нямат нищо общо между тях. Затова смятам, че да се направи проект по сходство на този за пандемичния грип, който да стъпва на действителни научни обстоятелства, е невероятно ", съобщи Ангелов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР