Правителството стои върху тиктакаща бомба“, това заяви Елена Йончева в

...
Правителството стои върху тиктакаща бомба“, това заяви Елена Йончева в
Коментари Харесай

Елена Йончева: Правителството стои върху тиктакаща бомба

„ Правителството стои върху тиктакаща бомба “, това съобщи Елена Йончева в свое изявление за телевизия „ 7/8 “.
Българският евродепутат разяснява тематики, свързани с въвеждането на нов механизъм за наблюдаване на корупцията и медийната независимост в държавите-членки на съюза. Йончева посочи, че тези критерии ще бъдат включени за първи път в сходен механизъм и означи като триумф признатите свои оферти за тяхната въвеждане.

В отговор на въпрос по отношение на изтеклия аудиозапис с глас, наподобяващ този на премиера Борисов, Елена Йончева съобщи, че към този момент ясно се вижда, в България няма разделяне на управляващите: „ В записа се споделя, че Борисов е подготвен да унищожи, да размаже един бизнес. В същото време се показва, че той ще направи всичко допустимо, с цел да изгори собствен политически конкурент. Тук не става дума за един бизнес или един български евродепутат. Бих желала да кажа, че аудиозаписът не е удар против Борисов, а удар против България, той се чува тук в Европейския парламент. Съответните институции си вършат заключения за това, което става в страната. “

Йончева добави, че с цел да бъдат взети нужните ограничения в страната ни, би трябвало да има чуваемост и в Брюксел: „ За това нашата работа тук е да предоставяме доказателства, да даваме информация и тук, в Европейския парламент, да се одобряват и вкарват тези принадлежности, които да подобрят обстановката в България. “ В продължение на тематиката за изтеклия запис, Елена Йончева напомни, че преди дни лидерката на втората по величина политическа група в Екологичен потенциал – госпожа Ираче Гарсия е изпратила писмо до ръководителя на Европейския парламент в искане да се направи всичко допустимо аудиозаписът да бъде проучен от самостоятелни институции. Йончева добави, че в писмото даже е посочено в следствието да се включи и Европол.

„ Това е нужно, тъй като в него не се нападна единствено един евродепутат, а в него се заплашва цялата институция на Екологичен потенциал. Когато заплашвате един европейски народен представител, това значи, че той не може да бъде самостоятелен в своята работа. И за това тук одобряват съществено този запис и упорстват да има без значение следствие. Аз съм съгласна с настояването на госпожа Ираче Гарсия “. Българският евродепутат съобщи, че това е по този начин, тъй като въпреки и в страната ни до този миг да са изтекли голям брой сходни записи, като „ Ало, Ваньо “, „ Ало, Банов “, прагът на доверие в българските проверяващи органи остава доста невисок и е належащо едни самостоятелни институции да потвърдят дали това е гласа на българския министър председател.

Елена Йончева съобщи, че държавното управление стои върху тиктакаща бомба, тъй като новият механизъм за наблюдаване на корупцията и свободата на медиите, чийто първи стадий ще бъде показан през месец октомври тази година, ще даде цялостна картина за обстановката в България. „ В момента, в който бъде показана цялата картина, ще я има и съответната сопа. Няма да има държавно управление, което да не се преценява с това. “ Йончева добави, че посоченият механизъм за инспекция ще има и надзор върху разпределяните от Европейския съюз финансови средства.

„ Необходимо е да има подобен механизъм за влияние против корупцията. За това означавам като триумф признатото мое предложение за неговото въвеждане. Бих желала да напомня, че и в предходни години имаше старания това да бъде осъществено, само че заради отпор от редица източноевропейски страни това не се случи. Да, това е първата стъпка, само че това е революционно начало. Нито корупцията, нито медиите бяха критерии за следствие до в този момент. Тук не става дума да посочим България като неприятна страна, а да бъда построен подобен механизъм, който да се бори с проблемите на корупцията и медийната независимост. “, разяснява Йончева.

Елена Йончева съобщи, че вследствие на нейните старания към новия механизъм ще бъде включено и наблюдаване над свободата на медиите в страната ни. „ В България не убиват публицисти, а убиват самата публицистика. Един от главните въпроси, който поставях през цялото време беше по отношение на свободата на медиите. Бих желала да споделя,че преди две седмици имах среща с комисар Вера Юрова и предложих средствата, които се отпускат за медиите да не минават през националните държавни управления. Комисар Юрова одобри това мое предложение, което планува тези средства да бъдат разпределяни от самостоятелни, авторитетни организации, които могат да изготвят критерии по отношение на кои медии в България са справедливи и съблюдават главните журналистически критерии. “ Йончева добави, че друго нейно признато предложение се отнася за въвеждането на мониторинг на отпусканите от Европейски Съюз средства за битката против COVID-19.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР