Правителството стартира открита, конкурентна тръжна процедура за концесията на летище

...
Правителството стартира открита, конкурентна тръжна процедура за концесията на летище
Коментари Харесай

Офертите за концесията на Летище София ще се приемат до 22 октомври

Правителството започва открита, конкурентна тръжна процедура за концесията на летище София на 5 юли 2018 година, с цел да избере най-квалифицирания сътрудник. Очаква се офертите да бъдат получени до 22 октомври 2018 година Международната финансова корпорация - IFC, член на Групата на Световната банка, в партньорство с Европейска банка за възстановяване и развитие, сътрудничи на държавното управление на България за структурирането и провеждането на търга за концесията на летище София.

Като притеглят вложения и експертен опит от частния бранш, концесиите на летища могат да доведат до обилни стопански изгоди за страните посредством стимулиране на растежа на туризма, възстановяване на обработката на товари, повишение на качеството на обслужване на пасажерите и понижаване на фискалната тежест върху държавните управления, показаха от българския офис на Световната банка.

При концесия държавното управление дава на частния сътрудник единствено правото да ръководи летището. Цялата летищна инфраструктура, както и активите, остават обществена благосъстоятелност, в това число всичко, издигнато от концесионера по време на концесията.

IFC се включи в плана на 25 октомври 2017 година по покана на държавното управление. Паралелно с летище София IFC сега работи като водещ съветник по четири други концесии в Азия, Източна Европа, Близкия изток и Карибския басейн. Освен това през последните години IFC сполучливо е сътрудничила по реализацията на концесиите на пет летища, които се употребяват от 20,8 милиона пасажери годишно и носят на тези страни 5,7 милиарда $ в частни вложения, означават от българския офис на Световната банка.

Международната финансова корпорация ще сложи своя интернационален опит в услуга на държавното управление на България, което да реализира партньорство с умел и сполучлив летищен оператор, както за възстановяване на активността и обслужването на пасажерите на летище София, по този начин и за финансиране на цялостна рационализация на инфраструктурата на летището.

За да се реализира това, спечелилият частен оператор ще бъде длъжен да:
влага най-малко 600 млн. евро в инфраструктурата на летището за интервал от 35 години, в това число да построи нов терминал в границите на 10 години, с цел да се отговори на условията на възходящия трафик и да се размени Терминал 1, който работи от 1940 г.;да подсигурява заплащания към страната от 550 млн. лева при вдишване на ръководството на летището и най-малко 15 млн. лева годишно концесионно заплащане за всяка година в продължение на 35 години;да усили трафика на пасажери и товари, което ще окаже позитивен резултат върху цялата икономика;да подсигурява най-високо равнище на обслужване на пасажерите в сходство с равнище Оптимално на ИАТА, което значи къси периоди за инспекция на пасажери, по-бързо прекосяване през инспекцията за сигурност и паспортен контрол;достатъчно места за сядане, по-бързо приемане на багажа и по-малко чакане;цялата създадена инфраструктура ще би трябвало да дава отговор на най-високите интернационалните стандарти, избрани от ИАТА и ЕААБ.
Инвеститорът, който предложи на България композиция от най-високото годишно концесионно заплащане и най-хубавата цялостна визия за стабилно развиване на летището, и който дава отговор на критериите за допустимост, открити за плана, ще завоюва правото да ръководи летището. Всички предложения ще бъдат отворени обществено, твърдят от банката. Цялата документи по плана се разгласява на неговия уеб страница и е налична за обществеността, с цел да се подсигурява прозрачността и законосъобразността на процеса.

Международната финансова корпорация - IFC - член на Групата на Световната банка, е най-голямата институция за световно развиване, ориентирана към частния бранш на нововъзникващите пазари. Корпорацията работи с повече от 2000 компании в целия свят, като употребява капитала си, експертни познания и въздействие за основаване на пазари и благоприятни условия в най-трудните региони на света.

Освен подпомагане за процедурата за отдаване на летище София на концесия, сега Програмата на Европейска банка за възстановяване и развитие за подготовка на инфраструктурни планове /ППИП - IPPF/ дава помощ за 8 други тръжни процедури на ПЧП в района, в това число пристанища в Украйна и Египет, ръководство на инфраструктурни обекти в Гърция, Казахстан и Йордания, пътища в Ливан и летища в Йордания.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски откри процедурата за установяване на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект " Гражданско летище за публично прилагане София " - обществена държавна благосъстоятелност, с решение от 2 юли т. година, учредено на Закона за концесиите и на Закона за гражданското въздухоплаване. С посоченото решение на министъра е утвърдено обявлението за разкриване на процедурата, както и документите за концесията.

Обявлението за разкриване на процедурата бе оповестено в " Официален вестник " на Европейския съюз на 5 юли 2018 година На същата дата решението за разкриване на процедурата, обявлението за концесията, обосновката на концесията и документите за концесията са оповестени в Националния концесионен указател.

Летище София е най-голямото летище, ситуирано на територията на България, което с Решение на Министерския съвет от 29 декември 2002 година е оповестено за летище за обслужване на интернационалните транспорти. През 2017 година Летище София е обслужило 6 490 096 пасажери. Летище София разполага с два пътнически терминала - Терминал 1 и Терминал 2.

Към момента Летище София се ръководи от " Летище София " ЕАД, еднолично комерсиално сдружение със 100 % държавна благосъстоятелност на капитала, в което правата на едноличен притежател на капитала се упражняват от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията.

Настоящата процедура за концесия се открива в сходство със Закона за концесиите и Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на контракти за концесия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР