Правителството си осигури ежедневни полицейски протести от първия ден на

...
Правителството си осигури ежедневни полицейски протести от първия ден на
Коментари Харесай

Борисов си осигури ежедневни полицейски протести по време на председателството

Правителството си обезпечи ежедневни полицейски митинги от първия ден на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

На конференция в Министерския съвет министър председателят Бойко Борисов сподели, че ще се мисли за спомагателни средства за армията и полицията в бюджета за следващата година. 

" Няма да укривам, че съм упълномощил и за армията, и за полицията да се създадат планове какво бихме могли в допълнение в новия бюджет да създадем, тъй като те бдят за нашата сигурност ", сподели министър председателят пред публицисти.

В същото време настояванията на синдикатите са нарастване на заплатите да има още от тази година. Ако това не се случи, те се заканиха да стартират ежедневни митинги от първия ден на председателството. 

" Това е доста хубаво, само че не чак следващата година. Следващият ни митинг ще е през октомври. Държим нарастването на заплатите да стане още тази година и желанията ни за ежедневни митинги от идната година не са се трансформирали. Догодина можем да приказваме за друго нарастване ", разяснява пред OFFNews ръководителят на Синдикалната федерация на Министерство на вътрешните работи Валентин Попов .

Исканията на чиновниците в Министерство на вътрешните работи бяха сложени на 5 юли в деня на професионалния им празник. На митинг, който събра близо 4 хиляди души, те желаеха от държавното управление неотложно решение за нарастване на размера на заплатите им с 15 % още тази година.

Няколко пъти вътрешният министър Валентин Радев даде да се разбере, че това няма да се случи. Вместо това държавното управление се опита да тушира напрежението като внесе законови промени, които позволиха изплащането със задната дата на средствата, които служители на реда и пожарникари са заделили от личния си бюджет, с цел да си купят дрехи. На последния митинг на пожарникарите обаче стана ясно, че казусът би се показал още веднъж, за което те упорстват за нови промени в закона с гаранция да не се повтори обстановката отпреди няколко години. 

Притеснения за това по какъв начин ще се реализира защитата на събитията към председателството изрази самият министър. След среща със синдикатите през юли Радев сподели, че ще употребява този мотив пред финансовия министър, с цел да лобира за по-високи заплати още тази година. Още тогава обаче той съобщи, че не е оптимист и че такова нарастване би било действително едвам следващата година. 

" Няма по какъв начин септември месец да обсъждаме остарелия бюджет. Нещо черезвичайно ли се е случило? ", сподели Радев на брифинг в Министерство на вътрешните работи ден преди огромния полицейски митинг на 5 юли. Той въпреки всичко уточни, че председателството " идва със страшна мощ, и там нещо би трябвало да се направи ".

По-рано през днешния ден зам. вътрешният министър Красимир Ципов съобщи, че заплатите на служителите на реда може да бъдат увеличени с 15%, само че дали това нарастване ще бъде заложено в бюджета да идната година ще стане ясно, когато се види какво е осъществяването за първите 9 месеца на 2017-а и какви са постъпленията в хазната.

Аз считам, че са вероятни дотолкоз, доколкото 15 % на едно главно заплащане от 700 лв., в последна сметка, са към 100 лв.. В момента, в който стартира бюджетната процедура, ще стартират диалози във връзка с това, по какъв начин могат да бъдат увеличени главните хонорари, сподели той, представен от БНР.

По думите му обаче до края на годината ще бъдат увеличени средствата за в допълнение материално стимулиране, като част от тях били отпуснатите 17.5 млн. лева за униформи.

" С 10 милиона до края на годината ще бъде увеличено спомагателното заплащане за реализиране на характерни служебни действия и ще бъдат получени още към 11 милиона във връзка с спомагателното заплащане за реализирани резултати в служебната активност ", изясни Ципов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР