Правителството си изпълни ангажимента, 82,5 млн. лв. вече са преведени

...
Правителството си изпълни ангажимента, 82,5 млн. лв. вече са преведени
Коментари Харесай

Борисов: Очаквам ремонтът на Су-25 да започне бързо

Правителството си извърши уговорката, 82,5 млн. лева към този момент са преведени на компанията

Очаквам ремонта на самолетите Су-25 да стартира в най-кратки периоди, парите - 82 млн. лева, към този момент са преведени на компанията. Това разгласи във фейсбук в събота министър-председателят Бойко Борисов, откакто посети авиобаза " Безмер ".

“Правителството извърши своя ангажимент и обезпечи 82,51 млн. лева на Министерството на защитата за ремонта на самолетите. Бях осведомен, че военното министерство към този момент е превело сумата на компанията, която ще извърши ремонта на Су-25. Очаквам в къси периоди способените органи да приготвят самолетите за превозване и ремонтът да стартира ”, написа Борисов.

И акцентира, че “това ще разреши възобновяване на летателната валидност на самолетите Су-25 и опазване на добитите отбранителни качества в интервала до придобиване на новия вид военен аероплан ”.

В момента армията ни разполага с 14 Су-25, предопределени за поддръжка на пехотата. От тях летят единствено 5, а останалите са приземени поради приключване на ресурса на разнообразни елементи. Армията ни би трябвало да разчита на тях най-малко още пет години, до момента в който у нас дойдат изтребителите F-16 и бъдат признати на въоръжение. Това би трябвало да стане при започване на 2023 година

Сега осем броя от Су-25 ще бъдат изпратени за ремонт в Беларус. Първоначално в края на предходната година военният министър Красимир Каракачанов подписа контракт за ремонт на 8 такива машини. Прогнозната стойност на плана беше 49,2 млн. лева с Данък добавена стойност. Възможно бе при нужда и с решение на Министерския съвет парите да доближат 99 млн. лева

Предложението на Беларус тогава обаче бе за 132 млн. евро без Данък добавена стойност, или близо 311 млн. лева с Данък добавена стойност, което бе доста повече от плануваното от българска страна. Все отново от беларуската компания смъкнаха цената и още тогава кабинетът отпусна на Министерството на защитата 84 млн. лева (24 часа)

Обмислят дотации за чартърите - помощ от страната за туризма

Държавата може да подкрепи туризма посредством субсидиране на чартърните полети, каквото процедура има в Гърция, Хърватия и Турция.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в петък вечерта в курорта Албена.

Той очаквал браншът да уточни метода, по който може да се направи това. Според него страната може да раздели 10-15 милиона лв. и да подели разноските за чартърите с локалните управляващи.

Борисов добави, че различен огромен тласък за туризма ще бъде доизграждането на автомагистрала " Хемус ", която ще докара повече летовници на Северното Черноморие. С цената на всичко до 2021 година на всички места по трасето ще строим, ще асфалтираме и ще има подготвени прави, сподели Борисов.

Премиерът дружно с финансовия министър Владислав Горанов и ръководители на Албена откриха нова зала на 50-ата годишнина на курорта. Залата с 1000 места ще бъде център на конгресни, културни и спортни събития. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР