Правителството ще тегли заем от 10 млрд. лв. тази година

...
Правителството ще тегли заем от 10 млрд. лв. тази година
Коментари Харесай

Правителството ще тегли заем от 10 млрд. лв. заради коронавируса

Правителството ще тегли заем от 10 милиарда лева тази година поради очертаващия се бюджетен недостиг и идни нови разноски по оправянето с рецесията с ковид. Това излиза наяве от плана за актуализация на държавния бюджет за 2020 година, признат на изключително съвещание на кабинета през днешния ден. 

Финансовото министерство е създало два сюжета на развиване на стопанската система - базов и различен. И двата варианта на развиване на макроикономическите знаци в годишен проект обрисуват съществено закъснение на главните налози и осигурителни вноски по отношение на плануваните параметри, свързани с намаляване на вътрешното ползване, стесняване на износа и вноса, по-ниска от плануваната претовареност, промени в допусканията за цената на суровия нефт и курса на щатския $ и други, се споделя в държавното прессъобщение.

Разчетите при направения базов сюжет обрисуват несъблюдение на годишните прогнози по приходите в общ размер на към 2,44 милиарда лева , като ще бъдат наранени главните налози - Данък добавена стойност, акцизи, корпоративни налози, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и други

Размерите на предстоящото отрицателно осъществяване на приходите постановат актуализация на бюджетното салдо - от планувано нулево салдо, се предлага  бюджетен недостиг в размер на 3,5 милиарда лева (2,9 % от прогнозния БВП) .

Заради схемата за опазване на работни места „ 60/40 “ (поемане от страна на страната на 60 на 100 от осигурителният приход на заетите в предприятия, чийто бизнес е потърпевш в най-голяма степен) се предлага бюджетът на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за фонд „ Безработица “ да се завиши с трансфер от държавния бюджет в размер на 1,43 милиарда лева, от които 1 милиарда лева за спомагателни разноски и 430 млн. лева за компенсиране на предстоящо несъблюдение на приходите по бюджета на ДОО. 

По плануваната скица за подкрепяне на бизнеса посредством предоговаряне на изискванията за кредитиране и на жителите, посредством разпределяне на безлихвени заеми от 1500 лева, е очакван спомагателен разход в бюджета от 700 млн. лева, с които да се усили капитала на Българската банка за развиване.

Заради тези две ограничения - увеличение на бюджетния дефицит от нула до 3,5 милиарда лева. и обезпечаването на спомагателен капитал за ББР (700 млн. лева.), което общо възлиза на 4,2 милиарда лева, както и за гарантирането на задоволително ликвидни фискални буфери при положение на по-негативен от упования сюжет, се предлага увеличението на лимита за вдишване на нов държавен дълг, се показва в държавното прессъобщение. Сега настоящият закон за държавния бюджет планува през тази година таван на държавния дълг от 2.2 милиарда лева От началото на годината държавното управление към този момент е поело нов дъл от 800 млн. лева, а на 6 април се чака нова емисия ДЦК на вътрешния пазар за 200 млн. лева. 

" От фискална позиция България се намира в добра кондиция на прага на изключителната обстановка, провокирана от разпространяването на болестта с COVID-19. Дисциплинираната и поредна политика за поддържане на позитивно или близо до уравновесено салдо през последните години разреши да бъдат непокътнати буферите във фискалния запас. Параметрите по осъществяването на бюджета все още на оповестяване на обстановката на изключително състояние в България по консолидираната фискална стратегия са положителни и се регистрира настоящо превишение на приходите над разноските. Това обаче е единствено моментното положение на фиска на прага на актуалната невиждана рецесия ", се показва в държавното прессъобщение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР