Правителството ще се опита да навакса забавеното усвояване на европейските

...
Правителството ще се опита да навакса забавеното усвояване на европейските
Коментари Харесай

Рекордни пари за фермерите, за да не се загубят евросредства

Правителството ще се опита да навакса забавеното асимилиране на европейските средства за фермерите и утвърди рекорден таван на заплащанията за тази година от 2.91 милиарда лв.. Това излиза наяве от известие на държавната осведомителна работа.

Това е растеж на заплащанията от над 400 млн. лева по отношение на 2017 година и с към 800 млн. лева повече по отношение на 2016 година Наред с увеличението на парите, което е особено с наближаването на края на интервала, другата съществена причина за растежа е неизпълнението на план-сметката през предходните две години във връзка с Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) и на Програмата за морско дело и риболовство, която потегли със забавяне през сегашния програмен интервал 2014 – 2020 година

През предходната година беше отворен банкет единствено по една мярка за кандидатстване по ПРСР – за хуманно отношение към животните. Обещанието беше за отваряне на банкет по над 10 мeрки, ориентирани към развиване на дребни аграрни стопанства, млади фермери и поддръжка за неземеделски действия. Основната причина за това, изтъквана от земеделското министерство, се оказа електронизирането на услугите за фермерите и обвързване на ПРСР, която работи по системата за администриране и надзор ИСАК, с обществения модул на системата за ръководство на еврофондовете ИСУН, за по-голяма бистрота и гласност.

Наваксването на изоставането е от изключителна значимост тъй като след 2018 година ще бъде изработен обзор на осъществяването на междинните цели по ПРСР и в случай че не бъдат изпълнени знаците, има риск да не бъде освободен запасът от 6 на 100 от бюджета.

Разпределението на 2.91 милиарда лева

За това за 2018 година е заложено през Държавен фонд " Земеделие " да бъдат разпределени общо 2.91 милиарда лв. за финансиране на директните заплащания на повърхност, пазарните ограничения, Програмата за развиване на селските региони и Програмата за морско дело и риболовство. От тях над 2.6 милиарда евро са за сметка на Европейски Съюз, а останалите близо 276 млн. лева идват от националния бюджет.

Най-много средства ще отидат по схемата за единно заплащане на повърхност и обвързаната поддръжка за животни, плодове и зеленчуци – над 1.55 милиарда лева През последните две години може да се каже, че с тези заплащания няма проблеми, в случай че се изключат опитите за машинация с площите през 2017 година, които бяха пресечени още първоначално, и забавеното въвеждане на основанията за заплащане - така наречен правни учредения.

По линия на директните заплащания са заложени и още близо 320 млн. лева за агроекология и климат, биологично земеделие и " Натура 2000 ".

По Програмата за развиване на селските региони е планувано да бъдат изплатени близо 858 млн. лева Това е над два и половина пъти повече по отношение на изплатените досега към 300 млн. лева (9% от бюджета на ПРСР) за интервал от три години, по данни на ДФЗ към края на 2017 година

Сумата от 858 млн. лв. през тази година ще бъде ориентирана главно за заплащания по размер 4 - " Инвестиции в материални активи ", мярка 6 - " Развитие на стопанството и стопанската активност ", мярка 7 - " Основни услуги и възобновяване на селата в селските региони " и мярка 19 – ЛИДЕР, е посочено в държавното известие.

По Програмата за морско дело и риболовство са разчетени 38.3 млн. лева, които ще бъдат ориентирани към ограниченията " Добавена стойност, качество на продуктите и потребление на нежелания улов " (1.7), " Инвестиции за усъвършенстване на инфраструктурата в рибарските пристанища " (1.8), " Продуктивни вложения в аквакултура " (2.2), " Изпълнение на тактиките за ВОМР " (4.2) и " Преработване на продуктите от лов на риба и аквакултури " (5.4).

За пазарните ограничения, в това число и за Националната стратегия по пчеларство, скица " Училищен плод ", скица " Училищно мляко ", Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш, преструктуриране на лозовите масиви, промоционални стратегии, възобновявания при експорт и други схеми са заложени над 145 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР