Правителството ще проведе кризисна среща, докато Франция се насочва към гореща вълна

...
Правителството на Франция ще проведе в четвъртък кризисна среща за
Коментари Харесай

Правителството на Франция ще проведе в четвъртък кризисна среща за справяне с горещата вълна, която може да достигне своя връх през уикенда, съобщи кабинетът на премиера Елизабет Борн пред АФП.

Висши държавни служители от офиса на Борн, както и от министерствата на вътрешните работи, здравеопазването, земеделието и транспорта трябваше да се срещнат в 17:00 ч. (15:00 GMT).

Париж засили мерките за защита от горещо време това лято след 2022 г. донесе силни горещини и жестоки горски пожари, като четири от 96-те департамента на континентална Франция и Корсика в момента са с повишен риск от пожари и суша, засягащи две трети от водната маса.

Около 500 хектара бяха изпепелени в департамента Пиренеи-Ориенталес, граничещ с Испания в понеделник през нощта.

А седем департамента в Югоизточна Франция са нащрек за летни бури и силни горещини.

Междувременно SPF органът за обществено здравеопазване каза в четвъртък, че най-малко 30 смъртни случая повече от нормалното са настъпили по време на гореща вълна през юли в югоизточния Прованс -Регион Алпи-Лазурен бряг, над 80 в първи епизод през юни.

Повече от 4800 смъртни случая бяха приписани на жегата във Франция миналото лято, от 61 000 в цяла Европа.

Дали рекордното лято на 2022 г. във Франция ще засили усилията за борба с изменението на климата?

В четвъртък се очакваха температури над 30 градуса по Целзий (86 градуса по Фаренхайт) в голяма част от Южна Франция, с върхове до 37.

Така нареченият „топлинен купол“, улавящ нов горещ въздух, пристигащ от юг, се очаква да се формира през следващите дни.

„Тези високи температури са настроени да продължат, с пикове близо до 40C по средиземноморското крайбрежие и Долината на Рона от този уикенд“, каза метеорологичният орган Meteo France.

Жегата ще се разпространи и в централна и северна Франция, като за Париж се прогнозират температури от 35C.

Термометрите няма да започнат да падат до „средата или дори в края на следващата седмица“, добави Meteo France.

Метеоролозите дори предполагат, че Франция може да види най-интензивната гореща вълна досега – надминавайки рекорда от 2012 г. – със средна температура от 27 градуса, регистрирана за няколко дни в 30 станции за наблюдение в цялата страна .

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР