Правителството ще продължи да работи както досега, това е простичкият

...
Правителството ще продължи да работи както досега, това е простичкият
Коментари Харесай

Мира Радева: Правителството ще продължи да работи както досега

Правителството ще продължи да работи както до момента, това е простичкият отговор. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България "   социологът Мира Радева.  Според нея, тонът в сглобката даже се е смекчил от този, който беше преди тези 9 месеца и по време на предизборната акция, както и предните две години. Смекчили са се и позициите.

" Нали Христо Иванов ходеше там, в Росенец? Нали имаше едни обществени акции, нали беше задържан Бойко Борисов, нали беше задържан? Всичко се оказа прахуляк в очите на гласоподавателя, оказа се, че въпросите за корупция и те не са доста ясни, и те били някаква кокошкарница. Ходенето в всякакви клубове не било подсъдно. Това било морално-неморално, но виси във въздуха. България си остава едно братовчедско общество. И в случай че може всичко да преглътнем ", добави Мира Радева.

По думите и нещо сходно става и на международната сцена - загубата на ориентири, загубата на ясни цели, загубата на вероятности, на проекти за развиване е това, което спъва доста от актуалните демократични общества.

" Истината е, че доста се оядохме. И по тази причина ги няма тези първоначални претекстове за борба. Трябва елитът да има хрумвания, а такива липсват и измежду елита. И в действителност, цялото публично развиване е влезнало в някакво русло и политиката е просто един от детайлите, които ни движат, по кое време с някаква вяра, по кое време с незаинтересованост и отчуждение. Според мен, всичко това е обвързвано и с обществото в по-глобален проект. Защото ние се отчуждихме от земята. Покрай отчуждаването от земята, тъй като България е земеделска страна, действително се отчуждихме и от фамилията. И това е доста ужасно. Нека да напомня, че селската задруга в последна сметка е организация да се обработва земята.  Тези хора не са можели да оцеляват, физически не са можели, в случай че не са били дружно. Докато в този момент, какво следим? Тотална алиенация, всеки си живее в личната къща, гледа едно куче, една котка, прескача до магазина да си купи доста постоянно и подготвена храна. И всеки се е затворил в личния си балон. Много е мъчно при сходна липса на чисто материални учредения да бъдем дружно, би трябвало да избухне някакъв спор, както споделих. Ето както бяха и земеделците, някакъв общ интерес понякога, с цел да се обединим. Обаче тя е краткосрочна цел, тя е с цел да реализираме малко повече по този въпрос, който ни вълнува, да кажем сега ", уточни Мира Радева.

Според социолога дълготрайната цел на България би трябвало да бъде на първо място решаването на тежките демографски проблеми. Защото това, за което ние нехаем, е че пенсионерите стават от ден на ден, а работещите все по-малко, които освен това би трябвало да отгледат и деца, да основат и вероятност за обществото. Върху техният тил тежат и децата и увеличаващият се дял на пенсионерите.

" Обаче, аз не виждам в демографски проект да има кой знае какво развиване. От друга страна, би трябвало да признаем, че и европейските институции наподобяват доста лишени от сила и все по-бюрократизирани, все по-скучни, все по-безидейни. И би трябвало да се яви един шоумен от вида на Тръмп, та малко да се притегли вниманието и да се оживи картинката. Не съм необикновен оптимист. Не знам, дано да кажат по-младите ", сподели още Радева.

България ще продължи в същото русло и в бъдеще, в случай че няма рецесия. Защото това  ефимерно успокоение, безалтернативност, приемане на протичащото се, би могло,  да ни вкара и в някаква по-сложна обстановка. Дали ще имаме защитни сили е същинският въпрос, при избухналите две войни.

След пандемията и избухналите войни в България се подвигнаха доста съществено цените в туризма, тъй като хората в този отрасъл желаеха бързо да си възстановят позициите, изгубените пари. Обаче, това докара до нов отлив от туристи, тъй като те се преориентираха.

" Учим се на някакви уроци. Но нека да намерим една пътечка, в която да не бъдем толкоз апатични, да можем да се сплотяваме към някакви цели. Иначе, опасявам се, че някаква нова рецесия отново ще ни изненада или ще ни затрупа, тъй като сме я проспали. Дано да не я проспим. Но за момента сме в блатото, това е безусловно ясно, че тук течение няма, свежа вода няма, пресен въздух няма. И ще би трябвало да живеем с това колкото и както можем ", добави Мира Радева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР