Правителството ще продължи да подкрепя дейността на българската православна църковна

...
Правителството ще продължи да подкрепя дейността на българската православна църковна
Коментари Харесай

Борисов: Ще продължим да подкрепяме българската църковна община в Истанбул

Правителството ще продължи да поддържа активността на българската православна църковна община в Истанбул. Това увещание даде министър-председателят Бойко Борисов на среща с българска църковна делегация, водена от ръководителя на настоятелството на фондацията на българските православни църкви в Истанбул Васил Лиазе. Това оповестиха от Министерски съвет.

Членовете на настоятелството срещнаха премиера Борисов с дейностите по реставрацията на българската черква „ Свети Стефан “. Уникалният стоманен храм е изцяло освежен след дълъг ремонт, финансиран от Истанбулската огромна община и община Фатих, както и от българската страна. Министър-председателят пое ангажимент да бъдат отпуснати в допълнение средства за вътрешното обзавеждане на църквата.

Бойко Борисов получи покана да участва на тържественото разкриване и освещаване на обновената черква „ Свети Стефан “, което е планувано за 7 януари 2018 година

Българската страна заделя от 1992 година годишно средства посредством бюджета на Министерството на външните работи за прехрана на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 година тази сума е 50 000 евро годишно. Независимо от тези средства, през последните пет години дирекция „ Вероизповедания “ към Министерския съвет е подкрепила ремонта и поддръжката на църковно-исторически монументи, стопанисвани от БПЦО – Истанбул, със 190 000 евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР