Правителството ще предложи съдия Марияна Кънчева и съдия Александър Корнезов

...
Правителството ще предложи съдия Марияна Кънчева и съдия Александър Корнезов
Коментари Харесай

МС предлага втори мандат за съдиите ни в Общия съд на ЕС


Правителството ще предложи арбитър Марияна Кънчева и арбитър Александър Корнезов да бъдат избрани отново като претенденти на Република България за съдии в Общия съд на Европейския съюз. Кандидатурите им бяха утвърдени през днешния ден по време на съвещание на кабинета. Повторната номинация на двамата съдии се постанова поради приключването на мандата им на 31 август 2019 година Съдия Марияна Кънчева и арбитър Александър Корнезов имат нужната правна експертиза и богат професионален опит. Те са персони, които могат да показват всички гаранции за своята самостоятелност и дават отговор на изискванията за заемане на висши правосъдни длъжности у нас, което е и условие към членовете на Общия съд според член 254, алинея 2 от Договор за функционирането на Европейския съюз.

Съдия Марияна Кънчева приключва право в Софийския университет и спомагателна магистратура по европейско право в Института за европейски проучвания към Брюкселския свободен университет, както и специализации по икономическо право и по право на интелектуална благосъстоятелност. Работила е като стажант-съдия в Софийски областен съд, юридически консултант, юрист в Софийската адвокатска гилдия, общоприет шеф на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус при Министерство на външните работи, юрист в София и в Брюксел.

Съдия Александър Корнезов е приключил Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, компетентност „ Международно право “. Притежава просветителна степен LL.M по европейско право от Колежа на Европа, Брюж, Белгия, както и научна степен „ лекар по право “ със компетентност „ Международно частно право “ от Института за правни науки към Българска академия на науките. Работил е като юрист в адвокатска адвокатска фирма „ Van Bael & Bellis ” в Брюксел, една от водещите адвокатски фирми в региона на европейското право на конкуренцията и европейското анти-дъмпингово право. Повече от 9 години е работил като реферандер в Съда на Европейски Съюз. Доцент, доктор Александър Корнезов има и богата научна и преподавателска активност.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР