Правителството ще поиска следващата седмица дерогация от ЕС за освобождаване

...
Правителството ще поиска следващата седмица дерогация от ЕС за освобождаване
Коментари Харесай

Кабинетът ще поиска от Брюксел разрешение за отмяна на акциза за ток и газ

Правителството ще изиска идната седмица дерогация от Европейски Съюз за освобождение от данък на електрическата енергия и природния газ в България, оповестиха от Министерски съвет. Поводът за известието е вчерашната среща на премиера Кирил Петков и транспортният министър Гроздан Караджов с превозвачи през вчерашния ден, която приключи със скандал. Превозвачите напуснаха диалозите 40 минути след началото им и обявиха, че им е била „ посочена вратата “. А през днешния ден изтече и запис от срещата. Участници в нея от транспортния отрасъл разпространиха аудиозапис, за който настояват, че е от диалозите в Министерски съвет през вчерашния ден и че един от гласовете на него е на премиера. Една от репликите на този глас е: „ Ако желаете постоянно можете да си тръгнете, това е... По всяко време сте поканени, в случай че ви е досадно, да излезете - вратата е там ”.

 „ Не става въпрос дали ни е досадно. Става въпрос за това, че вие сте ни поканили по съответна тематика. В момента разводнявате тематиката. Вие имате среща в 17:00 часа по-късно. И въпросите, които ние сме ви сложили, остават без отговор сега. Така че доста ви апелирам, дано да не разводняваме ”, се чува да споделя различен глас.

„ Повярвайте ми, в случай че не желаете да слушате, вратата е там. Ето я. Зад Вас. Няма... Аз вземам решение тук по какъв начин ще приказвам и какво ще приказвам ”, споделя първият глас.

Още през вчерашния ден вицепремиерът Гроздан Караджов разгласи, че министър-председателя е бил неведнъж предизвикан от превозвачите.

Позицията на кабинета, в която се показват желанията за искане на дерогация беше публикувана след разгласяването на аудизаписа. Ето какво гласи тя: 

„ Министерският съвет с присъединяване на министъра на превоза и известията Николай Събев и министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов предложения на среща представители на превозвачите, с цел да им показа идни ограничения на държавното управление и да бъдат чути техните оферти. Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е издирван спор. 

Кабинетът изрично не търси спор. Доказателството е точно инициирането на поредици от диалози с сектора. За страдание на срещата разговор не беше открит с част от представителите от бранша. Правителството благодари на тези, които останаха и имаха подготвеност да дискутират по какъв начин най-добре да бъдат подкрепени.

Една от ограниченията, които кабинетът ще задейства през идната седмица, е да изиска дерогация от Европейски Съюз за освобождение от данък на електрическата енергия и природния газ. Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на Европейски Съюз от 27 октомври 2003 година по отношение на преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните артикули и електрическата енергия, държавите-членки могат да ползват цялостно или отчасти освобождение от налози или понижени ставки на данъчно облагане по повод на  електрическата енергия от възобновими енергийни източници; енергийните артикули и електрическата енергия, употребявани за превозването на артикули и пасажери посредством железопътен превоз, метро, трамваи и тролейбуси, както и електрическата енергия, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита. Също по този начин е възможно освобождение от акцизи на природния газ за държавите-членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно ползване е под 15% ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР