Правителството ще поиска разрешение от парламента да тегли до 10

...
Правителството ще поиска разрешение от парламента да тегли до 10
Коментари Харесай

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

Правителството ще изиска позволение от Народното събрание да тегли до 10 милиарда лева нови заеми тази година поради очертаващия се срив на доходи и трупащите се разноски поради рецесията с ковид. Това планува планът за актуализация на държавния бюджет. Той бе утвърден на изключително съвещание на кабинета късно вечерта в понеделник, а през вчерашния ден сутринта министърът на финансите Владислав Горанов разясни, че държавното управление предлага плануваният за 2020 година нулев бюджетен недостиг да бъде поправен на минус 3,5 милиарда лева Сегашният закон за бюджета разрешава държавното управление да поема до 2,2 милиарда нови задължения. " Разглеждаме всички варианти за изтегляне на дълг - на вътрешния и на външния пазар, и евентуално финансиране от интернационалните финансови институции. Поемането на нов дълг обаче не е непременно ", разясни Горанов.

В момента страната разполага с задоволително буфери да се оправи със обстановката, само че защото тя е доста динамична, държавното управление желае да се подсигури за бързо пристъпване към емисия на държавни скъпи бумаги, сподели Горанов. " Всички ограничения, които подхващаме, имат за цел да подсигуряват, че страната разполага с задоволителна ликвидност и буфери, които да й разрешат да поддържа всички нейни функционалности ", съобщи финансовият министър. Министерството му разисква три сюжета за развиване на икономическата рецесия. " Предприемаме дейности по отношение на най-негативния, с цел да се подготвим за най-тежката обстановка. Той планува 3% спад на стопанската система за 2020 година ", разяснява Горанов. Вторият сюжет планува опазване на напредък от 0,7%, а третият - нулев напредък.

Ако пандемията продължи повече от 3 месеца, възобновяване на стопанската система ще стартира чак в края на 2021 година, предвижда финансовият министър. Той съобщи, че все още мъчно може да се изчислят загубите за стопанската система, само че всички фактори на брутния вътрешен артикул - вътрешно ползване, импорт и експорт, са сложени на тестване.

Не се преглежда сюжет за смяна на данъчната политика. Когато стопанският живот страда, натоварването с повече налози няма да усъвършенства положението му, счита Владислав Горанов. Финансовото министерство чака съществено закъснение на главните налози и осигурителни вноски по отношение на плануваните, което е обвързано с понижаване на вътрешното ползване, стесняване на износа и вноса, по-ниска от плануваната претовареност, промени в цената на петрола и курса на щатския $. Разчетите при направения най-негативен сюжет обрисуват несъблюдение на годишните прогнози по приходите в размер на към 2,44 милиарда лева, като ще бъдат наранени главните налози - Данък добавена стойност, акцизи, корпоративни налози, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски.

Намалелите доходи постановат актуализация на бюджетното салдо - от планувано нулево салдо се предлага бюджетен недостиг в размер на 3,5 милиарда лева, което е 2,9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. Заради схемата за опазване на работни места 60/40 държавното управление предлага бюджетът на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за фонд " Безработица " да се усили с трансфер от държавния бюджет в размер на 1,43 милиарда лева, от които 1 милиарда лева за спомагателни разноски и 430 млн. лева за компенсиране на предстоящо несъблюдение на приходите по бюджета на ДОО. По плануваната скица за подкрепяне на бизнеса посредством предоговаряне на изискванията за кредитиране на жителите посредством разпределяне на безлихвени заеми от 1500 лева е очакван спомагателен разход в бюджета от 700 млн. лева, с които да се усили капиталът на Българската банка за развиване. Заради тези две ограничения - увеличение на бюджетния недостиг от нула до 3,5 милиарда лева и обезпечаването на спомагателен капитал за ББР (700 млн. лева.), което общо възлиза на 4,2 милиарда лева, както и за гарантирането на задоволително ликвидни фискални буфери при положение на по-негативен от упования сюжет се предлага увеличението на лимита за вдишване на нов държавен дълг до 10 милиарда лева Това е със 7,8 милиарда лева повече от избрания таван от 2,2 милиарда лева в в този момент настоящия закон за държавния бюджет. От началото на годината държавното управление към този момент е поело нов дълг от 800 млн. лева, а на 6 април се чака нова емисия ДЦК на вътрешния пазар за 200 млн. лева, разясни Владислав Горанов.

Прогнозите са за растеж на безработицата с два процентни пункта. Възстановяването на заетостта чакаме да стартира в края на 2020 и да продължи и през 2021 г, сподели Горанов и добави, че това са предварителни оценки и всичко зависи от това какъв брой дълго ще продължат рестриктивните мерки.

По-късно през вчерашния ден Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия се събра, с цел да разиска и изготви позиция по предлагането на държавното управление за актуализация на бюджета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР