Правителството ще отпусне средства за закупуване на допълнителни 1,1 млн.

...
Правителството ще отпусне средства за закупуване на допълнителни 1,1 млн.
Коментари Харесай

Василев и Нинова видяха спекула с цените на олиото: Няма да позволим да изнудват хората в момент на криза

Правителството ще отпусне средства за закупуване на спомагателни 1,1 млн. тона пшеница за държавния запас. Отпуснати са и средства за фуражи, слънчоглед и царевица, с цел да няма дефицит и при отглеждането на животни.

Това стана ясно след съвещанието на Министерски съвет от изказванията на вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова. 

Двамата предизвестиха, че стартират инспекции поради подозрения за картелни сделки в бранша на производството на олио поради внезапното повишение на цената му. 

" Цена от 5 лева за литър олио е далавера. Производствената цена е 2 лв. - разликата от 2 до 5 не е оправдана облага. Твърдението, че прекъсването на износа от Украйна и Русия е причина за повдигането на цените, имаме слънчогледово семе за 4,5 години произвеждане на олио. Липса на суровина няма. Собствениците на слънчогледово семе и производителите на олио задържат количества в очакване цената да се увеличи или да го изнесат по-скъпо, защото в Европа има дефицит ", сподели Корнелия Нинова. 

Тя разгласи, че страната " няма да допусне малцина да станат милионери за няколко дни на гърба на българския народ ".

" От през днешния ден задвижваме Комисия за защита на конкуренцията със сигнал за монопол, картел, господстващо състояние. КЗП от няколко дни е на инспекции. Ще влезем във всеки склад и ще установим какво се случва там. Държавата постоянно ще поддържа белия бранш - бизнесмените, които работят на пазарни правила и конкурентна цена. Но тези, които се пробват да печелят свръхпечалби, ще срещнат цялата мощ на страната. Всички институции ще бъдат вдигнати на крайник и няма да позволим посредством далавера да изнудвате българския народ в миг на рецесии ", сподели Нинова. 

Асен Василев предизвести още, че държавното управление може да забрани износа освен за трети страни, само че и за Европейски Съюз, в случай че производителите пробват да провокират умозрителен недостиг. 

" Държавата има право да ограничи износа, в случай че това би заплашило националната сигурност. Смятам, че продоволствието на българската страна е от извънредно огромно значение. Изкупуваме количества за държавния бюджет. Това е допустимо най-пазарния метод да се подходи към това да имаме устойчиво снабдяване. Ако този метод не сработи, има и други способи ", сподели Василев. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР