Правителството ще отпусне нужните 7,5 млн. лв. на УНСС за

...
Правителството ще отпусне нужните 7,5 млн. лв. на УНСС за
Коментари Харесай

Правителството ще отпусне нужните 7,5 млн. лв. на УНСС

Правителството ще отпусне нужните 7,5 млн. лева на УНСС за дотъкмяване на новия образователен корпус, съобщи министър председателят Бойко Борисов.

 © БГНЕС
Край на спора сред УНСС и финансовото министерство поради средствата, нужни за довеждане докрай на новия образователен корпус. Точка на разногласието постави министър председателят Бойко Борисов, който ревизира на място до къде е стигнал градежът.

Бойко Борисов - министър ръководител: Не може да го оставим този монумент да стои като " монумент на културата " в този тип. Ако ги оставя да продължат да спорят финанси, Министерство на регионалното развитие, университета, да си постановат наказания, корекции и всичко останало, това ще остане това. Не един, не два, не 20 обекта съм довършвал.
Премиерът пое ангажимент нужните средства да бъдат гласувани от държавното управление още идната седмица.

Финансовият министър Владислав Горанов изясни за какво до този миг страната е бавила нужните 7,5 млн. лева за дотъкмяване на новия образователен корпус на УНСС.

Владислав Горанов - министър на финансите: Има някои смущаващи условия в хода на проектирането и осъществяването на поръчката. Отделно се оказа, че се е наложило в допълнение възлагане на фирмата-изпълнител, след първичния търг, което също по този начин буди подозрение по какъв метод се е стигнало до него. Смятам, че тези обстоятелства и условия би трябвало да бъдат изяснени, тъй като икономическият университет не може да позволява стопански неточности ".
Горанов изясни, че поради нарушаванията на УНСС е наложена глоба от 450 000 лева

Ректорът на УНСС Стати Статев съобщи, че в случай че не му бъдат отпуснати нужните средства и не бъде продължен срокът за привършване на плана най-малко с година и половина, има заплаха над 2000 студенти да няма къде да учат. Освен това висшето учебно заведение щяло да загуби и европейското съфинансиране.
Стати Статев - ректор на УНСС: Имаме проблем, че наближаваме края на подписания контракт, по който употребяваме 4,5 млн. безплатна помощ европейски средства и апелирам за съдействието на цялата страна.
Строежът на новия корпус стартира през 2016 година и трябваше да завърши през юни тази година. Заради закъснение на заплащанията строителната компания заплаши да блокира сметките на УНСС.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР