Правителството ще осигури допълнителни финансови средства от държавния бюджет в

...
Правителството ще осигури допълнителни финансови средства от държавния бюджет в
Коментари Харесай

Правителството ще осигури допълнително финансиране на проект Развитие на жп възел Пловдив

Правителството ще обезпечи спомагателни финансови средства от държавния бюджет в размер до 41 498 000 лева за осъществяването на план "Развитие на железопътен възел Пловдив ". Европейското съфинансиране на плана е по линия на Механизма за свързване на Европа, бранш "Транспорт ".

С реализацията на плана доста ще се понижат тапите при автомобилния трафик и нездравословното влияние върху околната среда в град Пловдив и района, са претекстовете за това решение. Ще се сътвори опция за повишение на скоростите за пътешестване с железопътен превоз по главното направление на Коридор "Ориент/Източно-Средиземноморие " от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието.

Железопътен възел Пловдив е измежду най-важните железопътни връзки в България, с огромно регионално-икономическо и стратегическо значение. Оттук минават линиите за Стара Загора и Бургас (Главна железопътна линия № 8 Пловдив - Бургас), за Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина и Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево (Главна железопътна линия № 1).

Това е една от аргументите Национална компания "Железопътна инфраструктура " да приготви план за модернизацията на жп гара Пловдив, като инвестицията е на стойност 89 028 246 лв. без Данък добавена стойност. Той пък е част от план "Развитие на железопътен възел Пловдив "..

Изпълнител на контракта е Обединение "Проект Пловдив " ДЗЗД, в което влизат компаниите "Трейс Груп Холд " АД и "Балкантел " ООД.

От 2018 година Централна гара Пловдив е мултимодален транспортен център, сплотяващ автобусен и железопътен превоз. Тя е единствената по рода си гара в България. Чрез тази композиция можете елементарно и комфортно да пътувате до стотици дестинации в България и Европа.

Благоприятни фактори за развиването на Пловдив, който е вторият по величина град в България, са централното географско разположение и относително положителната инфраструктура. Пловдив има интернационално летище, терминал за интермодални транспорти, наоколо до града минава автомагистрала "Тракия ", има добре развита система от първокласни пътища и железопътна мрежа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР