Правителството ще настоява Ралица Агайн да поеме отговорност и да

...
Правителството ще настоява Ралица Агайн да поеме отговорност и да
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Искаме оставката на Ралица Агайн

Правителството ще упорства Ралица Агайн да поеме отговорност и да освободи поста зам.-председател на КФН поради проблема „ Олимпик “, съобщи на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов след среща при премиера във връзка със застрахователната компания „ Олимпик “.
Коментирахме дейностите и бездействията на кипърския осигурител „ Олимпик “, посочи Горанов. Той разясни още, че през днешния ден по дипломатически път в 14 ч. е поканен кипърският дипломат в Министерство на външните работи – ще желаяме отговор на няколко въпроса.
"Български жители, които имат вземания заради неприключили застраховки, които са прекъснати, като по калкулации на КФН това са малко под 10 млн. лева, автоматизирано стават кредитори на гръцкия фонд и на сдружението по неплатежоспособност в Гърция. Това, което българската страна ще направи е още през днешния ден по изкусен път сме повикали в 14.00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския дипломат, на който ще зададем няколко въпроса, за които ще желаеме подпомагане на формалните кипърски управляващи.
Ще го попитаме какъв е статуса на компанията в Кипър сега и дали сдружението се приключва заради неплатежоспособност или на друго съображение. Ако се приключва заради неплатежоспособност, българските жители, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за застраховане. Ако сдружението се приключва на друго съображение, българските жители, които имат вземания, ще би трябвало да се удовлетворят от масата на състоятелността – по този начин, както са процедурите при общата неплатежоспособност в Европейски Съюз. Ако се стигне до сходно положение, ще ангажираме експерт по кипърското комерсиално право, защото целият развой ще се води там, който да съставлява българските кредитори Кипър “, разкри Горанов.
"Искам да се върна и върху ролята на регулатора - Комисията за финансов контрол. Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската компания е лишен и до тук свършва приносът на КФН, издавайки възбрана за подписване на нови полици. Липсва обаче информация, към МФ, към Народно събрание, към държавното управление за обстоятелството, че лицензът на "Олимпик " е лишен и в Кипър. КФН няма никаква концепция по какъв начин ще се действа отсега нататък.
От няколко месеца текат правосъдни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър афишира искане за неплатежоспособност на сдружението, българската комисия за финансов контрол не знае нито разпоредбите, нито процедурите, нито метода, по който засегнатите български жители би трябвало да реагират. По тази причина намираме съществени пропуски в работата на заместник-председателя на КФН, управляващ ръководство "Застрахователен контрол ", госпожа Ралица Агайн. Нашата позиция е, че госпожа Агайн би трябвало непринудено да подаде оставка.
Тя, в случай че желае да резервира положителното си име, би трябвало сама да напусне ", безапелационен беше Горанов.
"Аз също ще имам диалози с моя кипърски сътрудник. Трябва да се спрат всички спекулации. Пропуски на КФН има. Пропуснато е, че ЗК "Олимпик " е предложила много по-ниски цени от други сдружения и с това е влошила ситуацията на тази значима застраховка. Ще поставим всички старания да помогнем на българските жители ", съобщи още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР