Правителството ще емитира още 200 млн. лева нов дълг под

...
Правителството ще емитира още 200 млн. лева нов дълг под
Коментари Харесай

Държавата поема още дълг заради F-16

Правителството ще емитира още 200 млн. лв. нов дълг под формата на 20-годишни облигации. Това излиза наяве от известие за аукциона на уеб страницата на Българска народна банка.
Емисията е втората, откакто доскоро над половин месец към този момент беше стихотворец дълг от 300 млн. лв., а в началото беше оповестено, че се целим в 400 млн. лв.. В обявлението на настоящия търг е посочена рента от 1,5%. Толкова беше лихвата и за 20-годишните държавни скъпи бумаги (ДЦК), с които набрахме 100 млн. лв.. Сега търгът е напълно за 20-годишни ДЦК.
Междувременно от Министерския съвет оповестиха публично, че ще има изключително съвещание тъкмо поради договорката за F-16. На това съвещание ще се гледа предложение за изменение на Закона за държавния бюджет. Официалната информация гласи: " Законопроектът е направен по отношение на придобиването на нов вид бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна значимост за националната сигурност и защитата на страната, за използване на механизмите на груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз ".
Reuters цитира финансовия министър Владислав Горанов, който споделил, че поради договорката бюджетният недостиг за 2019 година ще бъде повишен четворно - вместо заложените 0,5%, той ще стане 2% . Мнението на Горанов е, че " това еднократно изпитание няма да докара до съществено нарушение на фискалната дисциплинираност ".
На постоянното си съвещание тази седмица кабинетът реши да утвърди договорката за 8 изтребителя F-16, само че тя би трябвало да бъде утвърдена и от Народното събрание. Цената е 1,256 милиарда $, като Съединени американски щати ще поемат 60 млн. $ от тях. Това са парите за пригаждане на авиобазата " Граф Игнатиево ", която би трябвало да одобри самолетите. Общата стойност на ремонта въз основата, в която сега са основани изтребителите МиГ-29, ще е към 100 млн. лева Освен хангари за новите изтребители, в нея ще бъдат направени закрити стоянки за техническо обслужване на F-16, както и чисто нова противопожарна система на цялата авиобаза. Като част от договорката в България ще бъдат издигнати фабрики за поправки на възли за самолети. Ще има и помощ от Съединени американски щати за разработка на дронове, стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов.
Какво тъкмо купуваме съгласно държавното управление - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР