Правителството се стреми да постигне нивата на икономически растеж от

...
Правителството се стреми да постигне нивата на икономически растеж от
Коментари Харесай

Турция очаква завръщане към икономически растеж от 5%

Правителството се стреми да реализира равнищата на стопански напредък от преди валутната рецесия

Турското държавно управление си е сложило за цел брутният вътрешен артикул (БВП) на страната да нарасне с 5% през 2020 година, а инфлацията да спадне до 8.5% до края на идната година. Това разгласи министърът на финансите Берат Албайрак, който показа средносрочната икономическа прогноза на Анкара. Албайрак, който е шурей на президента Реджеп Ердоган, даде обещание завръщане към темповете на напредък от интервала преди фрапантното обезценяване на турската лира и настъпилата двуцифрена инфлация.

Прогнозата на държавното управление

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Турското държавно управление чака икономическият напредък тази година да доближи 0.5% и да нарасне до 5% през идващите три години. Анкара предвижда още инфлацията да падне до 8.5% през 2019 година и до 6% през 2020 година Миналата година държавното управление очакваше Брутният вътрешен продукт да нарасне с 2.3% през 2019 година и с 3.5% през 2020 година, а инфлацията да доближи 15.9% през 2019 година и 9.8% следващата година.

Албайрак предвижда бюджетният недостиг да нарасне леко до 1.2% през 2020 година и 0.8% през 2021 година, само че даде обещание да държи размера му под 3% от Брутният вътрешен продукт. Анализатори обаче чакат дефицитът следващата година да надвиши обещаното равнище, в случай че Брутният вътрешен продукт в действителност нарасне с 5%.

Инан Демир, икономист от японската банка Nomura, съобщи пред Financial Times, че е " мъчно да се съгласуват " обещанието за 1.2% недостиг по настоящата сметка през идната година с стопански напредък от 5%. " Обикновено растежът на Турция се движи от вътрешното търсене. Когато вътрешното търсене е мощно, това се трансформира в мощно търсене и на вносни артикули. Ръстът на вноса усилва недостига по настоящата сметка ", споделя Демир.

По пътя към стабилизация

Последните данни за положението на турската стопанска система демонстрират, че страната последователно се възвръща от рецесията, която валутната рецесия породи предходната година. През второто тримесечие Брутният вътрешен продукт е намалял с 1.5% на годишна база, а спрямо първото се е повишил с 1.2%.

В началото на предишния месец Международният валутен фонд (МВФ) усили прогнозата си за икономическия напредък на Турция за тази година от -2.5% на 0.25%. " Ръстът се върна, подпомаган от политиката за тласъци и от удобните пазарни условия след внезапното обезценяване на лирата и свързаната криза в края на 2018 година Лирата се закрепи и се следи изумително усъвършенстване ", се споделя в изказване на фонда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР