Правителството се съпротивлява срещу българското домакинство на президентската инициатива Три

...
Правителството се съпротивлява срещу българското домакинство на президентската инициатива Три
Коментари Харесай

Сагата Три морета се подновява с пълна сила

Правителството се съпротивлява против българското домакинство на президентската самодейност „ Три морета “ и това продължава и през 2021 година до самата гала по предаване на флага на семейството на президента Румен Радев в Талин.

Това обявиха в позиция от прессекретариата на президента по отношение на " днешните уверения на министър-председателя, че „ безусловно всичко, което България трябваше да направи от страна на държавното управление за самодейността „ Три морета “, е направено “.

От 19 октомври т.г. България е хазаин на самодейността „ Три морета “ с поддръжката на останалите страни-участнички.

Още в края на м.г. президентът Румен Радев заявява подготвеност да бъде хазаин на срещата на върха на президентската самодейност „ Три морета “ през 2021 година За задачата са извършени диалози на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната поддръжка за българско домакинство на самодейността през 2021 година, сочат от прессекретариата.

На 26.02.2020 година при посещаване в чужбина българският министър председател се разграничава от концепцията за основаването на Инвестиционен фонд в границите на ИТМ и акцентира, че България към този момент прави значимите за районната съгласуваност планове със лични пари. Министър-председателят обществено се разграничава от тази позиция едвам в края на месец август т.г. след извършени интернационалните срещи в Блед.

На 23 юни представител на българското Министерство на външните работи показва запаси пред упълномощен в страната ни посланик, че България може да бъде хазаин на ИТМ през 2021 година, макар декларираното предпочитание за това от президентската институция.

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител декларира, че държавното управление на България смята за оправдано страната ни да не организира домакинство на самодейността през 2021 година

На 11 септември т.г. президентът организира на „ Дондуков “ 2 среща с посланиците у нас на 12-те страни, които вземат участие в самодейността. На срещата президентът показа концепциите си за работа по българското домакинство на „ Три морета “ през 2021 година, която да се утвърждава като инструмент за обществено и икономическо доближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи акцентира, че България е подготвена да поддържа продължение на естонското семейството и през 2021 година, за което Естония към този момент е декларирала своите упоритости. Външният министър предлага отсрочване на българското домакинство на самодейността.

При подготовката на взаимната декларация, която следва да бъде призната на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща мнение до отрасловите министерства на страните-участнички, в което се предлага „ отпадане на последния параграф от взаимното изказване по отношение на българското домакинство на срещата на високо ниво на ИТМ през 2021 година “.

На 16 октомври, в самото навечерие на визитата на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на Министерство на външните работи, в което се декларира, че няма смяна в мнението на външнополитическото ни ведомство, което е за отсрочване на българското домакинство и удължение на естонското през 2021 година

Не закъсня и реакцията на външното ни министерство с остра позиция на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Ето какво написа в известие на МВнР…

По мотив прессъобщение на Администрацията на Президента бихме желали да създадем следните разяснения:

Българското държавно управление неведнъж е изразявало позицията, че не би било оправдано председателството на самодейността " Трите морета " да поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отсрочи през 2022 година Причината по тази причина е, че следващата година предстоят избори за Народно заседание и за държавен глава и в тази напрегната конюнктура изпълнителната власт мъчно би провела добре събитията от тази самодейност. Председателството включва освен среща на върха с държавни глави, а редица срещи в разнообразни министерски и бизнес формати, в които се осъществя политиката на държавите-членки по осъществяване на главните цели: съгласуваност на районите сред Северно, Черно и Адриатическо море. Всъщност ролята на президента в тази самодейност е повече фасадна, а същинската работа по нея се поема от министерствата.

Въпреки това наше мнение и поради настояванията на президента България, правителството  към този момент пое ангажимент да провежда това председателство:

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе избрана за народен координатор и е в развой основаване на координационен съвет от заинтригуваните министерства за образуване на самодейностите.

Правителството към този момент одобри решение за присъединяване на страна в капиталовия фонд на " Трите морета " за 20 млн. евро с съответни планове, в които са ангажирани редица министерства.

С президента Радев в Естония бе командирован особено назначен дипломат за специфични поръчения за " Трите морета ".

Ще бъдат готови всички самодейност по време на председателството през 2021 година

В умозаключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква отвън България институциите да работят в синхрон съгласно външнополитическите цели на страната. Затова от почитание към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на Министерство на външните работи с президента и членове на неговия екип и какви претенции са били поставяни на тях.

Въпреки че президентът Радев назовава законно определеното българско държавно управление " Мутри ", то е готово да провежда и организира председателството на " Трите морета ", чието лице ще бъде българският президент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР