Правителството се събира извънредно в понеделник заради водния ад, причинил

...
Правителството се събира извънредно в понеделник заради водния ад, причинил
Коментари Харесай

Кабинетът се събира извънредно заради водния ад в Бургаско

Правителството се събира изключително в понеделник поради водния пъкъл, предизвикал гибелта на трима души в три бургаски села. Министерският съвет би трябвало да реши казуса с наводненото районно хранилище за боклуци, което няма да може с месеци да приема боклуците на редица общини. В петък следобяд министрите на околната среда и на стопанската система Нено Димов и Емил Караниколов се срещат, с цел да обсъдят повишението на контрола върху язовирите. Именно, че непочистени и неподдържани водоеми са предизвикали потопа е една от версиите, по които работи следствието на нещастието в нощта на 24 против 25 октомври.

Частните стопани на нарочения преди ден за главен провинен на наводнението язовир " Чоторота " оповестиха обаче, че водоемът е бил поддържан и въпреки да е препълнен заради това, че поема водите на язовири над него, няма по какъв начин да аргументи гибелта на починалите, защото е надалеч от обитаемоте места и приливната вълна е отишла към село Желязково, което не е потърпевшо.

Преди два дни и Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), която управлява язовирите, смяташе, че скъсаните стени на седемте язовира в района не са предизвикали потопа, а наводнението е поради проливния дъжд, стигнал 200 л/кв м. После стана ясно, че бент. " Чотората " се употребява от компания " Дием ", която е на общинската съветничка на Българска социалистическа партия В Камено Елена Димитрова, и вниманието бе ориентирано към водоема. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък упрекна синоптиците от Българска академия на науките, че не са дали вярната прогноза

Междувременно в петък в неопределеност остава старата жена, изчезнала в потопа, до момента в който брачният партньор й е в болница в тежко положение.

Откритото през август 2015 година хранилище за боклуци няма да работи няколко месеца, защото е компрометирана дренажната му система и ще се търсят незабавни решения на казуса със складирането на боклука в района. Вероятно в понеделник ще има изключително съвещание на държавното управление по казуса, сподели екоминистърът Нено Димов.

" Основният проблем в Бургаско от екологична позиция е новото хранилище, което сега е прекратило работа поради компрометирана дренажна система. Получих информация, че по първична оценка може би ще отнеме няколко месеца да бъде възобновено - има свлачищни процеси, които би трябвало да бъдат спрени ", изясни той.

За петък следобяд е планувана негова среща с министъра на стопанската система Емил Караниколов, с цел да видят по какъв начин може да се усъвършенства контролът на язовирите.

Продължават проблемите и с сектори от републиканската пътна мрежа в региона поради свлачища и пропадания. Положението в потърпевшите села обаче стартира да се възстановява.

Неспазени наставления към язовирите

Неспазване на предписанията на ДАМТН за язовирите e една от версиите, по които се работи за наводнението в Бургаско, сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред Българска национална телевизия в петък.

" Колегите от ДАМТН и през вчерашния ден, и през днешния ден правят разбори каква е вероятността недобро поддържане и неизправни от експлоатационна позиция микроязовири на територията на двете общини да са повода за водния пъкъл “, сподели Нанков. Според него дадени от организацията по механически контрол наставления към стопаните на язовирите не са били спазени.

" Въпреки спекулациите на политическа основа, че страната нищо не е направила по отношение на предварителната защита на сходни спешни събития, ние още от 2016 година имаме един орган - ДАМТН, който дава отговор за техническата употреба и за редовността на тези уреди, дава наставления, а притежателят е задължен да ги извършва и да поддържа в изправно положение тези уреди, в тази ситуация микроязовирите. Така че една от версиите, по които се върви от виновните институции е точно тази – несъблюдение на наставления, оказани от способния орган. Язовирът " Чоторота " е с частен притежател, появиха се информации кой е той. Аз не съм проверяващ орган да върша мнения, камо ли внушения, свързани с една избрана политическа мощ от община Камено. Нека вървят процесуално-следствените дейности в един естествен темп “, разяснява министър Нанков.

Стопаните на бент. " Чотората ": Невъзможно е ние да сме предизвикали наводнението

Тримата притежатели на компанията, стопанисваща бент. " Чотората ", обаче обявиха, че той не може да е повода за наводнението. " Жертвите са на доста огромно разстояние от язовира, който ние стопанисваме. Немислимо е това място да бъде залято от язовира ", съобщи Елена Димитрова пред бТВ.

" Не се задържат по-големи количества вода поради рибата. Имаме си изпускател, който е на избрана кота, и в случай че водата се вдигне, тя излиза от преливника ", добави Димчо Мутафов. По думите му язовирът е поддържан и са изпълнени всички наставления на ДАМТН. Има видеонаблюдение и инфраструктура, има и спешен проект и протокол за надзор на язовирната стена от 2016 година

Мутафов сподели, че в нощта на потопа са следили ситуацията и към среднощ са били известени от хората, които живеят в региона. Той добави, че са предизвестили институциите, а самото разкъсване на язовира е станало към 3:10 ч. през нощта. Димитрова пък упрекна общината, че не е взела превантивни ограничения за отбрана на популацията.

От ДАМТН оповестиха, че обстановката с язовирите на територията на област Бургас се възстановява като нейните специалисти не престават огледите на всички водоеми. Иззетите записи от компанията " Дием " за наблюдението на язовир " Чотората " показвали по какъв начин към 2:00 часа през нощта стартира да приижда вода, която носи наноси – пръст, шубраци и дървета. Това повишило внезапно равнището на язовира и той препълнен през короната на стената. Водата се разляла в аграрни земи, само че главната водна маса се е задължала в оборудването, оповестиха от ДАМТН.

Критично положение на пътища и здания

И частната, и обществената инфраструктура в потърпевшите от бедствието региони са в сериозно положение, изясни районният министър. Все още има проблем по пътя Бургас-Средец, където придвижването се прави еднопосочно в границите на 400 метра, поради пропадания на земна маса.

Щетите от потопа към този момент се правят оценка на 8 млн. лева

Синоптиците си свършили работата макар ниските заплати

След обвиняванията на Цветанов, че синоптиците вместо да разгласят червен код с предизвестие за заплаха, те издали жълт и по тази причина управляващите били неподготвени, Христо Брънзов, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките, съобщи, че в 20 часа на 23 октомври са дали прогноза с оранжев код за района, а на идната заран към този момент оповестеният код бил червен, а самото наводняване станало вечерта.

Той сподели, че в изискванията на ниско възнаграждение и допотопни средства за извършване на работата българските синоптици се оправят добре и правят доста повече работа, в сравнение с би трябвало. " И аз съм признателен, че те към момента стоят на работа ", сподели още Брънзов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР